Оголошення »

ПАМ’ЯТКА для учасників ярмарку з дотримання санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів під час реалізації харчової продукції

03.10.2018

З метою запобігання виникнення індивідуальних, групових випадків, спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з продуктами харчування, що реалізуються під час проведення ярмарку, учасники зобов’язані забезпечити виконання наступних вимог:

1. Торговельне місце повинно бути обладнане:
– торговим устаткуванням, призначеним для викладки товарів (столи, підтоварники для зберігання продукції тощо);
– спеціалізованим обладнанням (в тому числі холодильним) у разі продажу товарів, що вимагають певних умов зберігання.

2. Реалізатор повинен мати:
– чистий санітарний одяг, головний убір та дотримуватись правил особистої гігієни;
– супровідні документи на продукцію, особову медичну книжку встановленого зразказ відміткою про проходження медичного огляду;
– в достатній кількості торгівельний інвентар, пакувальний матеріал

3. При реалізації харчової продукції:
– утримувати в належному стані виробниче устаткування й інвентар, своє робоче місце;
– дотримуватись товарного сусідства – окремо зберігати продовольчу сировину та готові страви, вироби, харчові продукти різних груп;
– обов’язково зберігати швидкопсувну продукцію в холодильному обладнанні;
– дотримуватись умов та термінів зберігання, реалізації готових страв, виробів визначається не з моменту завезення їх на торгівельну точку, а з моменту закінчення процесу виготовлення).

На ярмарку-продажу забороняється реалізація товарів:
-без дотримання відповідних умов для зберігання і продажу;
– без наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, якість та безпеку;
– з порушенням цілісності упаковки та в забрудненій тарі, без етикеток (або аркушів-вкладишів), без наявності на етикетці маркування;
– із вичерпаними термінами придатності;
-продовольчої сировини і нефасованих харчових продуктів без надання покупцеві пакувальних матеріалів (папір, пакети тощо);
– м’яса і субпродуктів сільськогосподарських тварин без позначки придатності;
– продукції домашнього виготовлення.