QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

27 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

Цього року виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні 1921–1923 років та 75 років від масового голоду 1946–1947 років. Їх жертвами стали сотні тисяч українців. А Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу. Однак, на сьогодні лише 16 з 195 держав світу, крім України, на міжнародному рівні визнали його як геноцид.
День пам’яті жертв голодоморів ‒ щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
Як зазначають в Українському інституті національної пам’яті (УІНП), викачування продовольства в період запровадження продрозкладки та політики «червоного терору» виснажило запаси українців. Масовий голод у південних регіонах України тривав до літа 1923 року. Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук оцінює втрати українців від надсмертності у 1921–1923 роках на рівні понад 935 тисяч осіб. 40% із них – діти до 14 років.
На думку більшості істориків, причиною голоду 1932-33 років стала примусова і репресивна для селян політика хлібозаготівлі, яку провадила комуністична влада. Від голоду в Україні, відомого як Голодомор, померли щонайменше 3,9 мільйона людей.
Причиною голоду 1946–1947 років, зауважили в УІНП, стала сукупність факторів: посуха, повоєнна розруха та відсутність чоловічих рук для обробки землі, припинення постачання продовольства з США в межах ленд-лізу, а також показове рішення Радянського Союзу відправляти зерно країнам Східної Європи, які теж постраждали від посухи, щоб довести світу переваги комунізму.
Цього року 27 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, о 16:00 традиційно відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання. Відбудеться також акція «Запали свічку пам’яті». Засвітити вогники у пам’ять про мільйони вбитих голодом кожен може у вікнах своїх осель.
Також нагадаємо, що сьогодні о 16.00 біля меморіалу «Жертвам голодоморів», що знаходиться по вулиці Братській, відбудеться мітинг-реквієм вшанування жертв голодоморів.