QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Про коронавірус, імунізацію та готовність Олександрії до можливого збільшення кількості хворих

25 березня відбулося засідання міського штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природнього характеру, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби, начальником якого призначено першого заступника міського голови Юрія Гугленка. На зібранні також були присутні новообрані члени штабу, що представляли підвідомчі управління, правоохоронні органи, ДСНС та медичні заклади міста, які приймають хворих на COVID-19.
У ході засідання начальник управління охорони здоров’я Тамара Сакара поінформувала присутніх про стан захворюваності на коронавірус в Олександрії. Сьогодні в місті лікується 213 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19. Щодня фіксується близько 20 нових випадків зараження. У стаціонарі інфекційного відділення знаходиться 40 людей, троє з яких перебувають у відділені інтенсивної терапії на апаратах ШВЛ. На амбулаторному лікуванні під наглядом спеціалістів перебуває 174 особи, у тому числі 3 дитини. Не легша ситуація в місті й щодо пневмоній: наразі захворіло 460 людей, серед яких 30 дітей. Троє дорослих потребують штучної вентиляції легенів.
Відпочатку року вже проліковано 349 чоловік, із них на стаціонарі – 219 громадян (для порівняння за весь 2020 рік лікування в стаціонарі отримало 216 людей). Із початку пандемії обстеження і лікування пройшли 1056 осіб.
«Ситуація залишається вкрай напруженою, статистика не позитивна, – зазначила начальниця, – тому хочу звернутися до всіх присутніх з проханням провести роз’яснювальні роботи серед підлеглих щодо дотримання карантинних обмежень».
Також в місті триває й процес імунізації населення від COVID-19. Як і передбачалося, першими щеплення отримали медичні працівники та громадські діячі. На сьогодні вже вакциновано трохи більше двохсот осіб. Виявили бажання пройти імунізацію ще 116 медпрацівників та 150 військовослужбовців з в/ч 2269.
Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Сергій Д’ячук розповів, що в місті з’явилася своя бригада по імунізації, яка пройшла навчання по введенню вакцини Astra Zeneca. Надалі планується проведення курсів й для інших спеціалістів, щоби в подальшому вони могли професійно проводити щеплення серед населення. У майбутньому здійснювати вакцинування зможуть всі амбулаторії, розташовані на території міста та району.
За словами Віктора Приходька, головного лікаря центральної міської лікарні, сьогодні ще достатньо ліжко-місць для потреб міста. Олександрія готова до можливого збільшення кількості хворих. У розпорядженні лікарні 8 апаратів для штучної вентиляції легенів та 45 ліжок для обслуговування хворих. Окрім того, при необхідності районна міська лікарня теж готова прийняти пацієнтів. Інфекційне відділення в повному обсязі забезпечено ліками, витратними матеріалами та індивідуальними засобами захисту для медичного персоналу. Здійснюються передбачені чинним законодавством виплати медпрацівникам, які працюють з хворими відповідної категорії.
На завершення засідання Юрій Гугленко подякував лікарям за їх роботу в цей напружений період та наголосив про необхідність дотримання всіх протиепідеміологічних вимог для убезпечення від хвороби себе та своїх близьких.