QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В Олександрії створять сквер Тараса Шевченка

18 січня відбулося засідання комісії з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки.
Присутні розглянули 5 питань щодо перейменування існуючих топонімів та утворення нового об’єкту міської топоніміки.
Зокрема, йдеться про зелену зону біля гімназії ім.Т.Г.Шевченка, яку планується перетворити у сквер Тараса Шевченка. Минулого року за ініціативи міського голови Сергія Кузьменка було здійснено реконструкцію пам’ятника Великому Кобзарю, облаштовано алеї, встановлено лавки для відпочинку та проведено озеленення. За інформацією начальника відділу архітектури та ремонтно-будівельних робіт Тетяни Ігнатьєвої, згідно з містобудівною документацією, ця зона відноситься до територій зелених насаджень та відповідає усім вимогам законодавства, аби на цьому місці був створений сквер. Тож комісія одноголосно прийняла рішення рекомендувати міській раді утворити новий топонім – сквер Тараса Шевченка.
Наступними присутні розглянули питання щодо оновлення дизайну меморіальних дошок Гнату Юрі та В’ячеславу Чорноволу, які розміщені на фасаді будівлі Олександрійського театру.
Враховуючи зміну назви міста Дніпропетровська на Дніпро, присутні ухвалили рішення перейменувати Дніпропетровське шосе на Дніпровське шосе.
Крім цього, комісія розглянула питання перейменування кількох вулиць і провулків. Розглянувши заяву жителя міста, присутні прийняли рішення про перейменування провулку Ярославського, оскільки ця історична постать підпадає під законодавство про декомунізацію. Пропозиції щодо нової назви для цього провулку будуть обговорюватись на наступному засіданні.
Остаточні рішення про перейменування топонімів та створення нового топоніму будуть прийматись виконавчим комітетом та депутатами на сесії міської ради.