QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

ДО УВАГИ! РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНФІНА ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ПРИРОДНИЙ ГАЗ ТА ТАРИФІВ НА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Із метою врегулювання цін на природний газ та тарифів на комунальні послуги для населення, Міністерство фінансів України надало роз’яснення органам місцевого самоврядування.
Так, Мінфін зазначає, що ціни на природний газ для населення згідно Меморандуму з МФВ повністю формуються відповідно до ринкових цін на газ, їх регулювання залишається покладеним на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергетики та комунальних послуг, а тарифна політика в житлово-комунальному господарстві безпосередньо залежить від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі.
Тому, щоб не допустити стрімкого та не контрольованого зростання цін на природний газ для населення, згідно із постановою КМУ від 18.01.2021 року №25 запроваджено державне регулювання граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6 грн. 99 коп. за 1 куб. м (з ПДВ), яка діє з 01 лютого 2021 року до 31 березня 2021 року.
Крім того, постановою КМУ від 28.12.2021 року №1325 з 01 січня до 31 березня 2021 року встановлено фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/к Вт год. (з ПДВ) незалежно від обсягу споживання.
При цьому заступник з питань євроінтеграції зазначає, що для соціального захисту вразливих верств населення діє механізм надання пільг і субсидій.
На сьогодні програма житлових субсидій населенню залишається головним механізмом забезпечення соціального захисту населення, через яку держава компенсує сім’ям витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах нормативів споживання послуг, що перевищують обсяг обов’язкового платежу.
Згідно із Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік» (із змінами) Міністерству соціальної політики України передбачені видатки:
– за бюджетною програмою за КПКВК 2501230 «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» у сумі 35,2 млрд грн;
– за бюджетною програмою за КПКВК 2501410 «Компенсація у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках) обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинкам сімейного типу» у сумі 1,4 млрд гривень.