QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Міська влада звернулася до голови ОДА з питання вакцинації проти COVID-19

Враховуючи пандемію респіраторної хвороби COVID-19 та необхідність вжиття заходів з імунізації жителів, депутати Олександрійської міської ради 26 лютого затвердили звернення до голови Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка щодо готовності нашої області до проведення вакцинації населення проти COVID-19. Відповідне звернення за підписом міського голови Сергій Кузьменка направлене в облдержадміністрацію. Із текстом документу можна ознайомитись далі.

Звернення Олександрійської міської ради
до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації
щодо вжиття невідкладних заходів щодо організації та проведення імунізації (вакцинації) населення проти COVID-19

Ми, депутати Олександрійської міської ради, висловлюємо велику стурбованість відсутністю належної підготовки до процесу вакцинації населення проти COVID-19 в Кіровоградській області.
Пандемія респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, досягла критичного поширення: із моменту виникнення вірусу ним інфікувалося в Кіровоградській області понад 10200 людей, із них понад 350 померли.
Введені протягом 2020 року протиепідемічні заходи, що не мали комплексного характеру, та неефективні напрямки використання передбачених у Державному бюджеті України на 2020 рік коштів щодо запобігання поширенню на території України гострої коронавірусної хвороби COVID-19, призвели до відсутності дієвих результатів боротьби з пандемією.
Висока вартість діагностики, тестування та в більшості випадків лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19 лягає на плечі громадян, фінансовий стан яких у 2020 році також значно погіршився, тоді як у більшості країн Європи такі витрати повністю понесла держава або медичне страхування, у тому числі на випадок захворювання на коронавірусну хворобу.
В умовах відсутності специфічного лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, широкомасштабна вакцинація населення є єдиною можливою опцією подолання наслідків пандемії.
Проте, передбачених у Державному бюджеті на 2021 рік видатків на проведення безкоштовної вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19 у розмірі 2,6 млрд грн вистачить лише для 10-15 % населення України – решта громадян змушені будуть робити вакцинацію за власний рахунок.
У той же час в Кіровоградській області розпочато процес підготовки до вакцинації населення проти COVID-19.
Олександрійська міська рада, як представницький орган територіальної громади, звертається до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, з проханням поінформувати населення Кіровоградської області та депутатів ради про план заходів щодо організації та проведення імунізації (вакцинації) населення проти COVID-19, презентувавши на найближчому засіданні ради відповідний регіональний план. У зазначеному плані мають бути відображені: пріоритетні групи населення, які підлягають першочерговій вакцинації в Кіровоградській області, із зазначенням чисельності кожної групи; результати аудиту наявних та необхідних потужностей для зберігання та транспортування вакцин; перелік місць для вакцинації населення області; перелік закладів охорони здоров’я та кількість медичного персоналу, що буде залучено до проведення вакцинації; перелік суб’єктів, що будуть надавати послуги з транспортування та зберігання вакцин, місць їх зберігання; план проведення тренінгів для персоналу, який залучатиметься до проведення вакцинації; інші заходи, необхідні для забезпечення належного та рівного доступу до ефективної вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19 для всього населення, а також для контролю пов’язаних з цим процесів.