QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В музейному центрі відбувся захід до Дня українського добровольця

14 березня в нашій державі відзначається День українського добровольця. Ця дата була затверджена з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

З цієї нагоди у музейному центрі імені Худякової А.Ф. відбулося тематичне заняття «Добровольці – воїни світла».

На захід завітали студенти Олександрійського професійного аграрного ліцею.

Ведуча ознайомила присутніх із історією появи добровольчих батальйонів, роллю добровольців в історії сучасної України, а також розповіла про олександрійських добровольців.

Серед загиблих добровольців, які відстоювали честь і незалежність своєї держави є і олександрійці, яких ми не можемо сьогодні не пригадати.

Олександр Козенко прожив коротке життя, йому було лише 24 роки, але він залишив помітний слід у пам’яті городян. Активіст козацького руху, хореограф, любитель коней, творча натура, писав вірші, учасник Майдану і доброволець. У 2014 році, прагнучи захищати Батьківщину від російських загарбників, Олександр їде до Києва, щоб стати до лав Збройних сил України та  був зарахований добровольцем до складу 11 батальйону територіальної оборони «Київська Русь». Олександр Козенко гідно виконував бойові завдання у зоні АТО.  Загинув Олександр 14 вересня 2014 року під час артилерійського обстрілу блокпосту, на якому він перебував на чергуванні. У 2015 році був нагороджений орденом за мужність ІІІ ступеня посмертно. А у 2016 році йому було присуджено ще одну нагороду – орден «Лицарський хрест України». Нагороди отримала мама бійця, Віра Миколаївна.

Ще один наш герой – Гордій Кіктенко.  Напередодні АТО був активістом олександрійського блокпоста, а коли над Батьківщиною нависла загроза, пішов в зону AТО добровольцем. Він служив у бaтaльйоні територіaльної оборони Донецької облaсті «Донбaс». Нажаль у ніч нa 30 серпня 2014 року його життя обірвалося. Йому був лише 21 рік. Трапилося це під Іловaйськом, коли виходячи з оточення, бійці потрaпили у зaсідку. Гордій Кіктенко теж нагороджений орденом за мужність ІІІ ступеня посмертно. Нагороду вручили бабусі.    

Ведуча зазначила, що внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

 Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Ми дякуємо нашим добровольцям за героїзм і мужність, за справжній приклад відданості Батьківщині та рідній землі.