QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Цікаво про Дмитра Чижевського: в музеї відбулася зустріч із кропивницьким краєзнавцем

Про постать Дмитра Чижевського, його творчість та наукову спадщину говорили сьогодні в музейному відділі «Будинок Дмитра Чижевського».

Щоби розповісти містянам про видатного земляка, науковця, філософа та мовознавця, 26 жовтня на запрошення депутата міської ради Олега Панібратенка Олександрію відвідав кропивницький краєзнавець, двічі лаурет Кіровоградської обласної краєзнавчої премії імені Ястребова Олександр Чуднов. Вважається, що саме він став одним із перших, хто відкрив для українців постать Чижевського і важливість його наукового та культурного надбання.

– Олександрія багата в своєму розвитку й культурних зв’язках. Постать Дмитра Чижевського є тому підтвердженням, – висловив власне переконання Олександр Чуднов.

У ході розповіді про науковця звучали цікаві історії про самого Чижевського, тогочасне оточення та професійні вподобання. Все це створювало об’ємну картину про вченого, його внесок для розвитку української науки і досягнення української інтелігенції серед світових надбань.

Також кропивницький краєзнавець подарував музею книгу – збірку маловідомих творів Миколи Гоголя, 1900 року. Схоже видання Дмитро Чижевський використовував для своєї наукової роботи.

Лекцію слухали працівники музеїв, бібліотек, вчителі історії та краєзнавці. Вони в майбутньому допоможуть популяризувати постать Дмитра Чижевського у громаді та поза її межами.