QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Що варто знати про гепатит А

У сусідній області, а саме у м. Вінниця, стався спалах вірусного гепатиту А з досить великою кількістю хворих. Зважаючи на стрімку динаміку захворюваності, було посилено протиепідемічні заходи та проводиться вакцинація. У Кіровоградській області за 9 місяців зареєстровано два випадки гепатиту А повідомляє Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Гепатит А (або ж ще хвороба Боткіна чи хвороба брудних рук) викликає запалення печінки, а інфікування ним відбувається через недотримання простих правил гігієни (миття рук), споживання заражених продуктів харчування, води або контакт з хворою людиною.

Для профілактики проводиться вакцинація. Не менш ефективними методами боротьби є:

  • дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету);
  • поліпшення санітарних умов;
  • відстеження безпечності та якості харчових продуктів, води. Зокрема свіжі овочі, фрукти, зелень, ягоди тощо необхідно ретельно мити перед вживанням. Також споживати бутильовану, фільтровану або кип’ячену воду.

При прояві перших симптомів варто звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням.

– Це запорука вашого здоров’я та здоров’я оточуючих людей, в тому числі ваших рідних та близьких, – говорять в районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.