QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В Олександрії дослідили потреби і настрої вимушених переселенців

Громадська організація «Нова Дружківка» провела в Олександрійській громаді дослідження з питання «Проблеми, потреби та міграційні настрої внутрішньо переміщених осіб» у рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

1 лютого у сесійній залі відбулася презентація дослідження. У ній взяли участь міський голова Сергій Кузьменко, його заступниця і модераторка заходу Ірина Чемерис, депутати, члени виконавчого комітету, керівники підрозділів міської ради, директори закладів, представники ради ВПО.

– Ми всі пережили важкий час та емоції з позиції виклику, невідомого, відчуття страху. Багато хто, їдучи з небезпечних територій, зупинялися в нашому місті і першим завданням було надати найнеобхідніше: прихисток, їжу. В Олександрії офіційно зареєстровано 11 тисяч вимушених переселенців, 500 дітей пішли в наші школи. За нашими підрахунками залишилося близько 6 тисяч людей, які за два роки вже стали нашими містянами. Сьогодні вони працюють в лікарнях, школах, садочках, адміністраціях, молодіжних структурах. Я хочу подякувати людям, які влилися в нашу громаду, працюють та генерують ідеї, підтримують громадські організації та волонтерський рух, – зазначив очільник громади.

Також він поінформував присутніх, що за час війни 60 ФОПів з інших територій зареєструвалися в Олександрії, 20 малих підприємств релоковані та продовжують свою роботу в нашій громаді.

У свою чергу, голова ГО «Нова Дружківка» Сергій Пронкін представив присутнім результати опитування. Робоча група вивчала основні показники життя вимушених переселенців: нагальні потреби родин, рівень доходу, труднощі та виклики, достатність забезпечення гуманітарною допомогою, оцінку якості надання психологічної підтримки, можливості для самореалізації, працевлаштування тощо.

Також внутрішньо переміщені люди оцінювали роботу комунальних закладів і установ. В результаті опитування 50% і більше респондентів позитивно оцінили роботу закладів охорони здоровʼя, освіти, надання соціальних та комунальних послуг.

Найбільші виклики, які стоять перед ВПО в Олександрійській громаді, — це пошук доступного житла та працевлаштування. Ці проблеми надзвичайно актуальні, адже без вирішення побутових питань важко залучити ВПО до активного суспільного життя.

Враховуючи міграційні настрої респондентів, Олександрійська громада має потенціал, аби переселенці залишилися, збагативши існуючий соціальний капітал громади.

Окрему увагу звернули на питання активізації інтеграції внутрішньо переміщених людей шляхом їх залучення до громадських, культурних та інших заходів.

Тож відповідні результати дослідження будуть використані органами місцевого самоврядування для подальших кроків успішної інтеграції внутрішньо переміщених людей та поліпшення рівня їхнього життя з урахуванням можливостей громади.
Детальніше із результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням