QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

До уваги працівників та роботодавців!

Питання легалізації заробітної плати на сьогодні залишається актуальним і потребує великої уваги з боку як самих роботодавців, так і найманих працівників, які мають стати на захист своїх законних інтересів. Неофіційне працевлаштування, мінімізація заробітної плати, сплата її в «конвертах» та уникнення від оподаткування, позбавляють працівників державних соціальних гарантій. Наголошуємо, що неофіційне працевлаштування та виплата заробітної плати «в конвертах» призводить до негативних наслідків, зокрема працівник позбавляється соціального пакету гарантованих прав і пенсійного забезпечення в майбутньому.

Робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення постійно проводяться рейди та надаються роз’яснення про те, що незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів та сприяє ухиленню від сплати податків, а, відповідно, і позбавляє бюджет коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.

Для виявлення незадекларованої праці та упередження порушень є можливість працівникам самостійно перевірити оформлення трудових відносин і сплату страхових внесків роботодавцем, замовивши в додатку «Дія» довідку форми ОК-5, або скористатись послугами сервісного центру Пенсійного фонду України, замовивши цю довідку в паперовому вигляді. Так, є випадки, коли працівник впевнений в своєму офіційному працевлаштуванні, а замовивши дану довідку, дізнається, що за нього не йде сплата страхових внесків до Пенсійного фонду України, необхідних для нарахування стажу.

Тому проводяться роз’яснення і для роботодавців, і для працівників, що в разі, коли роботодавець не сплачує страхові внески, працівник має право:

– звернутися до роботодавця із письмовою вимогою сплатити ЄСВ;

– поскаржитися на роботодавця до податкових органів та до територіальних органів Держпраці;

– звернутися до поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212-1 КК України;

– подати цивільний позов до суду про визнання бездіяльності роботодавця та забов’язати його нарахувати та сплатити страхові внески. Про це має пам’ятати як сам працівник, так і його роботодавець.

Робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення і надалі продовжує здійснювати аналіз ринку праці, проводити превентивні заходи з роботодавцями, у тому числі через засоби масової інформації, щодо неприпустимості та можливих правових наслідків використання робочої сили з порушенням трудового законодавства в умовах воєнного стану. Отже, всім роботодавцям необхідно дотримуватись вимог законодавства при прийнятті працівників на роботу.