QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Послуга «Муніципальна няня» стала доступною для внутрішньо переміщених людей

Управління соціального захисту населення інформує, що постановою Кабінету Міністрів України розширено можливості надання послуги «муніципальна няня» на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

Відповідно до змін, послугою охопили внутрішньо переміщених людей (незалежно від місця проживання) та сім’ї, які проживають на територіях, де в умовах воєнного стану садочки не працюють. Також збільшили вік дітей до 6 років, яким може надаватись послуга «муніципальної няні».

Послугою «муніципальна няня» можуть скористатися батьки, опікуни дитини, які доглядають за:

  • дитиною до 3-х років, якщо один із батьків, опікунів є ВПО;
  • дитиною до 6-ти років, яка разом із батьками, опікунами проживає на територіях, де неможливо забезпечити функціонування садочків;
  • дитиною до 6-ти років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • дитиною до 6-ти років, яка потребує додаткового догляду. Зокрема, це дитина з інвалідністю, або хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність.
    Батьки, опікуни дитини, які є ВПО, або проживають на територіях, де садочки не працюють, мають право скористатися послугою «муніципальна няня», якщо відповідають хоча б одній із таких умов:
  • не перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  • працюють (по трудовому договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;
  • забезпечують себе роботою самостійно (як ФОП);
  • здійснюють перепідготовку або підвищення кваліфікації;
  • беруть участь у громадських роботах;
  • беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України.

Звертаємо увагу! Якщо батьки (один із них) безробітні, щоб скористатися послугою “муніципальна няня”, мають перебувати на обліку в центрі зайнятості не більш як шість місяців.

Важливо! Право на відшкодування вартості послуги «муніципальна няня», втрачається у випадку відновлення функціонування садочків на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проживає заявник.

Алгоритм дій як батькам, опікунам дитини, щоб скористатися послугою «муніципальна няня»:

  1. знайти «муніципальну няню» (це може бути ФОП або юридична особа);
  2. укласти з «муніципальною нянею» договір у письмовій формі;
  3. звернутися до ЦНАПу з заявою та пакетом документів за адресою пр. Соборний, 59;
  4. щомісяця надавати підтвердження здійснення догляду за дитиною та витрати на оплату муніципальній няні.

Звертаємо увагу! Компенсація послуги «муніципальна няня» призначається з місяця подання заяви про призначення послуги «муніципальна няня», але не раніше дати укладення договору між заявником послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею.