QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрія прийняла нову хвилю переселенців: як їх облаштували

У вересні Олександрійська громада стала прихистком для людей, змушених залишити свої домівки через війну. Це не вперше, коли місто приймає переселенців: у попередні роки громада вже надавала притулок тим, хто втратив житло. Під час останньої евакуаційної хвилі сюди прибули близько 30 людей зі східних регіонів України, зокрема з Курахового, Вугледара та Покровська. Серед них – родини з дітьми-підлітками, а також люди з інвалідністю. Загалом у місцях тимчасового проживання в Олександрії наразі перебуває понад 100 переселенців.

Новоприбулих розселили в тимчасові місця проживання, розташовані в п’яти дитячих садках та гуртожитках місцевих коледжів. Поки люди адаптуються і оформлюють документи, громада забезпечує їх всім необхідним: продуктами харчування, одягом та засобами гігієни.

– Робимо усе можливе, щоб люди, які постраждали від війни, почувалися захищеними і мали можливість отримати всю необхідну допомогу як на місцевому рівні, так і завдяки громадським організаціям, – розповідає заступниця міського голови Ірина Чемерис. – Дякуємо кожному, хто долучається, адже завдяки такій співпраці можемо допомагати людям на всіх рівнях – від першої зустрічі до довгострокової підтримки.

Активну участь у допомозі взяли релігійні організації «Християнська місія «Милосердя і здоров’я»» та «Церква Божа – Ковчег Спасіння», які надали харчові продукти та одяг для переселенців. Громадські організації «Десяте квітня» та міжнародна організація World Central Kitchen забезпечили їжею. «Десяте квітня» також забезпечує надання юридичних консультацій. Благодійна організація «Центр допомоги Олександрія» та Товариство Червоного Хреста України допомогли з продуктами харчування, гігієнічними наборами та іншим.

Дітей шкільного віку фонд «Емануїл Імосе» забезпечив канцтоварами та речами, необхідними для навчання.

Фахівці Центру первинної медико-санітарної допомоги відвідали місця тимчасового проживання переселенців, щоб допомогти їм укласти декларації з лікарями та отримати необхідну медичну допомогу.

В управлінні соціального захисту населення організували реєстрацію новоприбулих та видали відповідні довідки внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Окрім цього, представники ООН надали одноразову матеріальну допомогу, щоб полегшити перший період адаптації.

На сьогодні в Олександрії зареєстровано близько 11 000 вимушених переселенців. Вони мешкають як у місцях тимчасового проживання, так і орендують житло.