QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

2 травня всі православні відзначають свято Великодня!

Великдень, або Христове Воскресіння, – одне з найдавніших і найважливіших християнських свят, що було встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.
Щороку дата Великодня може припадати на різні дні й місяці, оскільки обчислюється за місячно-сонячним календарем.
До Великодня віруючі готуються впродовж Великого посту, який є одним із найсуворіших постів в році. Його тривалість пов’язана з тим, що Ісус провів у пустелі 40 днів. Люди вірять, що за ці дні людська душа повинна вшанувати страждання, які пережив Ісус Христос. Протягом Великого посту віруючі відмовляються від того, що віддаляє їх від Господа, очищають тіло і душу, моляться.
Останній тиждень перед Великоднем називається Страсна Седмиця, або Страсний Тиждень. Цьогоріч у православних християн він розпочався 26 квітня. Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем – Великі четвер, п’ятниця і субота. Кожного з цих днів на церковних службах читають уривки з Євангелія, що розповідають про страждання Христа.
У ніч Воскресіння Ісуса проводиться святкове богослужіння, святяться паски, яйця та інші страви. Таким чином церква благословляє вірян після тривалого посту знову вживати «скоромне», тобто їсти непісні страви. Багатий великодній стіл – символ небесної радості і символ вечері Господньої.
Однак, цього року, як і минулого, пандемія вносить свої корективи. В Олександрії продовжено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У зв’язку з цим та з метою уникнення масштабного зараження громадян вірусною інфекцією, просимо жителів Олександрійської територіальної громади уникати масового скупчення людей та дотримуватися епідеміологічних обмежень. Не наражайте на небезпеку ні себе, ні близьких!