QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрієць став лауреатом обласної краєзнавчої премії

Олександрійському краєзнавцю Віктору Голобородьку за книгу «Олександрія. Історія Задніпров’я» вручено обласну краєзнавчою премією імені Володимира Ястребова. Книга краєзнавця розповідає про історію міської громади з найдавніших часів до часу створення нової територіальної громади у 2020 році.
Краєзнавець здобув перемогу у номінації “Популяризація історико-культурної та природничої спадщини краю, розвиток музейної справи” на конкурсній основі.
Офіційне нагородження провели в обласному краєзнавчому музеї в Міжнародний день музеїв. Диплом лауреата та відзнаку «Степовий орел» вручили голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга та тимчасово виконуючий обов’язки голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Валерій Жалдак.
Віктор Голобородько – член Національної спілки краєзнавців України, упорядник та один із ініціаторів створення серії місцевих видань. Він є упорядником, редактором, автором або співавтором краєзнавчих видань: «Никифоров В.Н. Очерки Александрийского уезда Херсонской губернии» (2008), «История города Александрии. Сборник краеведческих очерков Василия Никифорова (1858-1908)» (2009), «Прості історії про справжніх героїв. 70-річчю визволення Олександрії присвячується» (2013), «Анатолій Кохан. Лікар, краєзнавець, журналіст: книги, поезія, статті, біографічні матеріали (2015), «Краєзнавство, медицина, журналістика і громадська діяльність Анатолія Кохана: бібліографічний покажчик» (2015), «Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий. Теорія і практика краєзнавчих досліджень. Знаменні і пам’ятні дати на 2016 рік. Збірка краєзнавчих статей» (2016), «Вічність життя і мить смерті: кохання поета і красуні. Творчі перетини Олександрійщини і письменника та науковця Миколи Смоленчука» (2018), «Олександрія. Історія Задніпров’я. Північно-східне межиріччя Дніпра і Бугу з найдавніших часів до XXI століття» (2020), «Нариси з історії міст, посадів, містечок та сіл Центральної України: збірка краєзнавчих праць Василя Никифорова» (2020). Є автором більше 200 краєзнавчих популяризаторських публікацій в міських, районних та обласних часописах.
З 2011 року бере постійну участь у обласних краєзнавчих конференціях, публікує власні дослідження з історії міста, зокрема у виданні, що продовжується «Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України». Активний учасник щорічних Куценківських читань.
Обласна краєзнавча премія імені Володимира Ястребова вручається на конкурсній основі з 1993 року. Вона присуджується у різних номінаціях за найкращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи.