QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Застерігаємо про небезпеку отруєння дикорослими грибами

Гриби – своєрідний харчовий продукт, що має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни. Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, а й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, що важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. У жодному випадку гриби не можна споживати дітям, вагітним і людям старшого віку.
Крім того, гриби мають властивості вбирати із землі такі отруйні речовини, як ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді призводить до грибних отруєнь, а часом – і до смерті людини.
Олександрійське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує на обов’язковому дотриманні правил «тихого полювання»:
• можна збирати тільки добре знайомі гриби;
• ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;
• не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини і викликати отруєння;
• складайте гриби у добре провітрювану тару;
• уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;
• щоб не пошкодити грибницю, не зривайте гриби, а зрізайте їх ножем біля основи ніжки;
• під час посухи грибів краще не брати взагалі: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
• уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
• готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Основні причини отруєнь:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників (такі є навіть у білих грибів і підберезників) або змінилися внаслідок мутації.
Пам’ятайте: сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка грибів не зменшує кількості отрути в них.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!