QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Актуальні питання внутрішньо переміщених осіб розглянули за круглим столом

18 червня в офісі Олександрійського громадського простору «КУБ» відбулось засідання круглого столу на тему «Переселенці з Донбасу – для Олександрії». Захід присвячений Всесвітньому дню біженців, що відзначається 20 червня, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.
Метою круглого столу було висвітлення питань інтеграції внутрішньо переміщених осіб в соціальні та економічні процеси міста, їх внесок у життя громади, а також шляхи вирішення нагальних житлових проблем переселенців.
У заході взяли участь профільний заступник міського голови Ірина Чемерис, начальник управління соціального захисту населення Олена Назаренко, начальник відділу інвестицій та інновацій управління економіки Юлія Бакликова, голова ГО «Центр громадської активності «Перемога» Валентина Чугуєвець, голова ГО «Об’єднання переселенців КВІТЕНЬ-2014» м.Кропивницький Анна Маккада, голова ГО «Майбутнє без меж» м.Світловодськ Анна Курусь, керівництво хабу «КУБ» та представники депутатського корпусу.
На початку зустрічі Валентина Чугуєвець розповіла присутнім про життя і проблемні питання внутрішньо переміщених осіб. У 2014 році через воєнні дії на Сході України понад 1,5 млн жителів Донбасу були змушені покинути свої домівки і стали переселенцями. Зараз в Олександрії проживає понад 1000 людей, які почали нове життя, намагаються реалізувати свій потенціал та потребують підтримки і допомоги. Окремо Валентина Чугуєвець зупинилася на діяльності Центру громадської активності «Перемога», який організовує благодійній акції, толоки, гуртки для дітей, конкурси, клуби за інтересами та співпрацює з Корпусом Миру США та іншими організаціями.
Також виступила Анна Курусь, яка поінформувала про роботу аналогічної громадської організації переселенців у місті Світловодську та реалізацію програм для відповідної категорії людей.
Звертаючись до присутніх, профільний заступник міського голови Ірина Чемерис зазначила: «Круглий стіл, ініційований внутрішньо переміщеними особами проводиться вперше. Було цікаво познайомитися з людьми, які приїхали до нашого міста і поділилися своїми напрацюваннями та цінним досвідом. У вас є багато ініціатив, хочеться більш детально дізнатися про проєкти і надзвичайно важливо їх реалізувати спільно на благо внутрішньо переміщених осіб та Олександрійської громади».
Після цього Олена Назаренко доповіла про реалізацію державних і місцевих програм в Олександрії у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб та їх соціальний захист.
Окремо присутні обговорили надзвичайно актуальне на сьогодні питання – забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та механізми реалізації програм купівлі квартир, які уже почали діяти в деяких містах України.
За підсумками роботи круглого столу громадська організація «Центр громадської активності «Перемога» підготує офіційне звернення у якому запропонує Олександрійській міській раді створити робочу групу з питань внутрішньо переміщених осіб, що опікуватиметься питанням цієї категорії громадян та створить механізм постановки на облік для отримання тимчасового житла. Також робочій групі буде запропоновано розробити бюджетну програму допомоги внутрішньо переміщеним особам та створити на базі громадського простору «КУБ» інформаційно-консультаційного пункту для переселенців з визначеним графіком роботи.