QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрійці вшанували пам’ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

29 вересня українська та світова спільнота відзначає 80-ту річницю початку трагічних подій у Бабиному Яру.
В Олександрії з нагоди цієї скорботної дати пройшов захід біля пам’ятного знаку жертвам фашистської окупації в 1941-1943 роках.
Вшанувати пам’ять єврейського населення, яке проживало у нашому місті і було знищене у часи окупації, прийшли керуючий справами виконавчого комітету Сергій Завалій, представники міської ради, депутатського корпусу, громадських організацій, учнівська молодь, жителі міста.
Під час заходу фахівець музейного центру ім. Худякової А.Ф. Людмила Шевченко розповіла присутнім про ті страшні події та історичні факти.
Вбивство невинних людей лише за те, що вони належать до тієї чи іншої нації, стало одним з найстрашніших і найкривавіших злочинів нацизму.
19 вересня 1941 року частини Вермахту увійшли до Києва. Акцію знищення єврейського населення німецьке командування організувало фундаментально. 26 вересня 1941 року відбулася нарада, на якій було визначено місце розстрілу – Бабин Яр. Саме це місце через декілька днів стало могилою десятків тисяч євреїв, а також військовополонених, циган, людей інших національностей, а також українських патріотів – членів націоналістичного підпілля.
Вже увечері 27 вересня по місту було розклеєно близько 2 тисяч оголошень, де усьому єврейському населенню було наказано зібратися 29 вересня 1941 року на розі вулиць Мельникова і Дехтярівської до 8 години ранку з документами та цінними речами з метою переселення. За невиконання наказу розстріл.
За два дні 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру було знищено 33 771 людину.
Єврейське населення підлягало систематичному винищенню по всій окупованій нацистами території. Не обійшла ця масова трагедія і наш край. Нацистська окупація міста Олександрії тривала з 6 серпня 1941 до 6 грудня 1943 року. Уже 19 вересня 1941 року в місті було розстріляно 463 єврея.
За час окупації Олександрії було знищено практично все єврейське населення міста. Врятувались одиниці. В акті розслідування нацистських злодіянь в м. Олександрії зазначено: “…лише в місті знищили єврейського населення 2 572 чоловік, яких групами виводили, били кілками з цвяхами, а потім добивали прикладами та пристрілювали, а також закатовували живцем». Євреїв – дітей, старих, жінок – вели колонами до тиру, який знаходився на розі вулиць Луначарського і Калініна (теперішні вул. Софіївська та Братська), біля санстанції, і розстрілювали. Поранених закопували живими. Тут розстрілювали не тільки євреїв, але й радянських активістів.
Офіційно в світі визнано, що до 6 мільйонів євреїв були вбиті впродовж Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу, близько 1,5 мільйони на території України.
Також виступили і поділилися спогадами й інші учасники заходу.
На знак пам’яті про жертв розстрілів під час окупації 1941-1943 років присутні поклали квіти до пам’ятного знаку.
Крім того, до Дня пам’яті жертв масових вбивств у Бабиному Яру міській бібліотеки проводять уроки пам’яті, виставки, фотоспомини, патріотичні та історичні екскурси, а в музейному центрі ім.Худякової А.Ф. із 28 вересня по 5 жовтня діє фотовиставка «Завмерлий крик – як спомин загиблих у Бабиному Яру».

Більше фото за посиланням:

https://www.facebook.com/olexrada.kr/photos/pcb.268449835149651/268449098483058