QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Медійна грамотність – запорука отримання правдивої інформації

Із 24 по 31 жовтня тривав Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності-2021, співорганізаторами якого цього року виступили ЮНЕСКО та Південна Африка. Основне гасло тижня: «Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».
Саме бібліотеки всього світу зараз відіграють важливу роль у розбудові грамотного суспільства. Вони вже стають територією знань та розвитку навичок, що допоможуть населенню орієнтуватися в медійному та інформаційному середовищі.
Книгозбірні Олександрійської централізованої бібліотечної системи щорічно долучаються до Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності, тож цьогоріч підготували власні заходи з цієї тематики для користувачів бібліотек і мешканців нашої громади.
Зокрема, у бібліотеці для юнацтва відбувся черговий тренінг із циклу «Я – медіаграмотний!», спікеркою якого стала журналістка, тренерка з медіаграмотності та питань гендерної рівності Катерина Карпенко. Аудиторія зустрічі – слухачі курсів «Дія. Цифрова освіта» та «Основи комп’ютерної грамотності» при Вищій народній школі.
Під час тренінгу обговорювались актуальні питання – міфи навколо теми коронавірусу і вакцинації. Разом із тренеркою слухачі визначали, як не потрапити на гачок шахраїв, котрі розповсюджують неправдиві повідомлення і різними способами хочуть дізнатися персональні дані банківських карт. Також говорили про те, як перевіряти інформацію і яким ЗМІ варто довіряти.
Бути медіаграмотним – означає бути спроможним знайти необхідну інформацію і вибирати лише достовірні та перевірені факти. Тож працівники бібліотеки-філії №10 провели акцію-пораду «Здоровий спосіб інформаційного життя» серед мешканців мікрорайону Перемога, яка була спрямована на формування критичного мислення і просуванні навичок цифрової та медійної безпеки в суспільстві. А мультимедійні герої Медіазнайко та Фіксики під час вуличної інформ-акції розповсюджували інформаційні буклети, флаєри та пам’ятки з цієї ж тематики.
У бібліотеках-філіях №№ 5 та 9, а також у центральній міській бібліотеці проходили цікаві й пізнавальні тренінги, онлайн-ігри та лекції з медійної грамотності для учнів Олександрійського професійного ліцею, ЛІТу та НВК «ЗНЗ I-III cтупенiв №19 – ДНЗ «Лiсова казка».
Окрім того, працівники бібліотеки для юнацтва взяли участь в онлайновій лекції, яку провела доктор наук із соціальних комунікацій, професор, провідний науковий співробітник Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Тетяна Гранчак. Лекторка окреслила поняття інформаційної стійкості, інфодемії, політичного міфу тощо.
Тож бібліотекарі вчаться формувати в собі критичне мислення, щоби не бути ошуканими у світі постійних міфів і фейків та передавати ці знання іншим.

Більше фото за посиланням:

https://www.facebook.com/olexrada.kr/photos/pcb.288855653109069/288855199775781/