QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Спалювання сухої рослинності категорично забороняється і карається як диверсія

Керівництво Олександрійського районного управління ДСНС інформує, що з настанням весни значно збільшилась кількість пожеж у природних екосистемах. Це пов’язано з тим, що люди спалюють сміття, суху рослинність на присадибних і дачних ділянках та навмисно випалюють сухостій на полях. Тож вогнеборці ліквідовують численні пожежі, а це – постійні виїзди рятувальників та надзвичайно велика витрата ресурсів у складний воєнний час.
Нагадуємо, що за спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.
Зокрема, до Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. У статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.
Зважаючи на збільшення випадків загорянь, керівництво районного управління ДСНС та міська рада закликають усіх жителів Олександрійської громади суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не спалювати суху рослинність. Адже такі дії не лише завдають великої шкоди навколишньому середовищу, а у воєнний час можуть бути прирівняні до диверсійної роботи, що спрямована на обмеження огляду місцевості нашим військовим та подання світлових сигналів ворожим збройним силам.