QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Палац культури «Олександрійський театр»

У мальовничому куточку Олександрії, неподалік від історичного місця його заснування, де річка Березівка впадає в річку Інгулець, стоїть прекрасна архітектурна споруда – Палац культури «Олександрійський театр».

Важко уявити, але наприкінці ХІХ століття театр був схожий радше на конюшню, ніж центр театрального життя: довге, нічим не примітне, дерев’яне приміщення.

Декорації першого театру були примітивними, як за часів Шекспіра, коли на сцені ставився стовпчик з надписом на дощечці «палац», чи «ліс». Але незважаючи на це, на сцені олександрійського театру грали найкращі актори, які на початку ХХ ст. прикрашали своєю грою сцени імператорських та найкращих провінційних театрів того часу.

Про історію театрального життя в повітовому місті Олександрії Херсонської губернії одним із перших написав автор під псевдонімом «Новий» на сторінках місцевого часопису «Александрійскій Театральный Листокъ», який виходив в м.Олександрії у 1911 році. У своїх дописах він пригадував прізвища акторів, які побували в Олександрії наприкінці ХІХ століття: Савіна, Стрельська, Рощин, Южин, Петіп, Дальський, Мурський, Горєв, Самойлов-Мічурін.

У цей період олександрійський театр ще не мав своїх сезонних труп, але до Олександрії завжди приїжджали на декілька вистав найкращі трупи того часу. Про кінець вісімдесятих років ХІХ століття автор відмічав, що у нашому краї відбувався розквіт українського театру. Постійними гостями Олександрії у цей період був Кропивницький із своєю театральною трупою, до якої входили корифеї українського театру: Заньковецька, Затиркевич-Карпинська, Саксаганський, Садовський, Карпенко-Карий та Карпенко-Лучицький. “Вони перші навчили нас любити рідний край і були родоначальниками численних сучасних українських труп” – писав автор.

Протягом кінця ХІХ – початку ХХ століття театр змінював власників і зазнавав кардинальних оновлень. Так, один із власників замінив керосинове освітлення спочатку на газове, а потім – на електричне. Замінені декорації та проведена реставрація театрального залу.

Станом на 1911 рік олександрійський театр вважався одним із найкращих провінційних театрів.

Засновник сучасного українського драматичного театру Гнат Юра починав свій шлях саме з олександрійського театру.

Сьогодні будівля закладу оголошена об’єктом культурної спадщини.

У період 2016 – 2017 років була проведена зовнішня реставрація будівлі, перекрито дах, замінені вікна та двері, відреставровано паркан. З 2018 року проводиться внутрішня реконструкція будівлі, змінені форми балконів та оздоблення залу. Наразі оновлена концертна зала може прийняти до 470 глядачів одночасно. У 2021 році закладу повернена історична назва – Палац культури «Олександрійський театр».

У ПК «Олександрійський театр» працюють чотири «народних» колективи та два «зразкових», які відомі не тільки в місті, області, країні, а й за її межами. Це: народний аматорський хор «Веселка», керівник К. Скляр; народний ансамбль танцю «Віночок», керівник Н. Баннік; народний вокальний ансамбль «Перлина», керівник В. Кулик; народний аматорський оркестр народних інструментів «Камертон», керівник заслужений працівник культури України М. Кузів; зразковий театр танцю «Вуличний балет», керівник Т. Ребер, зразковий хореографічний колектив «АвантюриН», керівник Н. Козинець. Всі колективи є лауреатами всеукраїнських, міжнародних фестивалів та конкурсів. Також, у закладі працюють як дитячі так і дорослі аматорські колектив, гуртки та любительські об’єднання за різними жанрами.

Жодне свято, що відбувається у місті, не проводиться без участі колективів та працівників Палацу культури «Олександрійський театр»

Адреса Палацу культури «Олександрійський театр»:
Вул. 6-го грудня, 2
м. Олександрія, Кіровоградська обл., 28000
e-mail: Palatzkulturi.ukr.net

Історична довідка на основі фондових музейних матеріалів:
«Александрійскій Театральный Листокъ». – Олександрія, 1911 р.
Кохан А.І., Біланюк Ю.Ф. Театральна Олександрія. – Олександрія, 2002 р.

01

Зображення 1 з 2