QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Будинок Чижевських

В місті Олександрії зберігся будинок, в якому колись жив з батьками і сест-рою всесвітньо відомий вчений Дмитро Чижевський – учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець, лінгвіст, славіст, дослідник української і слов’янської літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов’янської духовності.
Що ж відомо про цей будинок?

Родина Чижевських поселилися в ньому за спогадами сестри вченого Марії Чижевської у 1904 році. Тоді мати майбутнього вченого Марія Дмитрів-на, після смерті свого батька, петербургського купця Д.Єршова отримала невелику спадщину, і родина викупила цей будинок. Довелося його частково перебудувати для своїх потреб. А до купівлі свого власного житла, Чижевські жили по вул. Казначейській (зараз 6-го Грудня), винаймаючи будинок, який належав його власниці Масловій (це була маєтність одного з перших олександрійських купців Маслова). Туди вони переїхали перед народженням Дмитра зі свого невеликого маєтку (що належав батькові Дмитра) в с.Секретарівці.

 Марія Чижевська (Морозовська) згадує – «Жили ми після переїзду моїх рід-них в Олександрію на Казначейській вулиці (зараз 6-го Грудня) в будинку Маслової, яка жила у Франції, і ми її ніколи не бачили. Цікаво, що тоді в Олександрії на вул. Казначейській була пошта, а на вул. Поштовій Казначейство». «… у 1904 році наша сім‘я переїхала з Казначейської вулиці в наш, вже власний будинок на розі двох вулиць: Бульварної і Центральної. Помер батько матері і залишив їй грошей, на них мама і придбала будинок». В одному з листів до краєзнавця Федора Мержанова Марія Іванівна доповнює: «Дом этот купила моя мать у Каневых (родичей Чиркина Ив. Ал.) и основательно его переделала».
Олександрійці, які в ті часи близько знали Чижевських, і дорослі, і діти, частенько бували у цьому будинку. Атмосфера тут панувала дружелюбна, товариська. Батько мав телескоп, бо серйозно займався астрономією. І часто разом з дітьми розглядали зірки на небі. Біля будинку був крикетний майданчик, де Дмитро грав у цю гру разом зі своїми друзями з чоловічої гімназії. А ще там стояв відремонтований флігель, де була окремо кімната на два вікна для прислуги і окремо велика кухня разом з пральнею. Чисельною бібліотекою дозволялось користуватися усім бажаючим. У великому дворі батько висаджував квіти, декоративні кущі, особливо любив розводити троянди. Марія згадує, що будинок мав 8 кімнат і, вже вона та Дмитро мали по окремій кімнаті.
Після 1917 р. ще кілька років будинок належав Чижевським. Але вже на по-чатку 20-х років, ще за життя батька Івана Костянтиновича Чижевського, там розташували кілька класів першої і єдиної на той час семирічної шко-ли, якою він завідував.

У 1924 р. Марія Чижевська, яка тоді разом зі своїм чоловіком Ноєм Морозовським вже не жили в Олександрії, отримала, як вона пише – «После смерти отца я получила из Академии Наук бумагу, в которой была охранная грамота на библиотеку и жилье, как любителя астронома, труды которого имеют для науки значение. Это было в 24 году и конечно все эти «труды» давно устарели, а бумага с охранной грамотой опоздала».
Потім будинок Чижевських перейшов, як житло, до міста (можливо, в ре-зультаті націоналізації). В Адресній книзі Олександрії за 1941 рік будинок Чижевських згадується як власність «жилуправления» за №48 (бувша Чижевського) саме по колишній вул. Центральній (тоді і зараз Т.Шевченка). Позначено його і по вул. Бульварній.
 
 З 1947 р. по 2021 рр. у цьому будинку розташовувалася Олександрійська центральна районна бібліотека, якій у 2017 році було присвоєно ім’я Дмитра Чижевського. За спогадами однієї з перших завідуючих районною бібліотекою Г.Держаковою, яка почала працювати там з 1953 р., відомо, що до війни у будинку жили місцеві партійні та радянські керівники.
Зараз у будинку Чижевських знаходиться інформаційно-туристичний центр «Олександрія» та бібліотека-філія № 3 Олександрійської міської централізо-ванної бібліотечної системи.

 

Матеріал https://alexandriyahistory.blogspot.com/2021/03/blog-post.html