QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи

Цього дня з інтервалом у дев’ять років розпочалися два наймасовіші протести в сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності.
День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі, цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими точками консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.
Дослідники революційних подій зазначають, що потрібно не менш ніж десятиліття, щоб нові ідеї та смисли, які народилися під час протестів, були засвоєні й змогли трансформуватися в суспільні перетворення.
Революція Гідності вплинула на формування якісно нових суспільних запитів щодо вдосконалення політичної системи в Україні, розбудови державних інституцій та утвердження верховенства права. Ідеться про потребу реформування системи судочинства та правоохоронних органів, боротьбу з корупцією, забезпечення процесу євроінтеграції, декомунізацію, проведення конституційної реформи тощо.
Сформоване після Революції Гідності потужне громадянське суспільство має вплив на суспільно-політичні процеси в державі та намагається контролювати їх із метою розбудови ефективних державних інститутів як запоруки стабільного розвитку демократичної України в майбутньому.
Більше про Революцію Гідності можна дізнатися з документальних фільмів, літератури та вебресурсів (на фото).