QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Цього дня віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.

На знак пам’яті та шани героїв керівники Олександрійської громади, районної військової адміністрації, військові, керівники правоохоронних органів, прокуратури та ДСНС поклали квіти на Алеї пам’яті.

Для довідки: Бій під Крутами – історія

У кінці грудня 1917-го уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків дратувало проголошення Україною самостійності, тож Москва створила у Харкові окремий «український червоний уряд», який і оголосив війну незалежній частині держави.

Наступ більшовиків українське військове командування очікувало з полтавського напрямку – саме туди скерували свіжі та найбоєздатніші підрозділи. Але наступ почався з іншого боку.

Зі сходом сонця 29 січня 1918 року на Чернігівщині відбувся бій під Крутами. За різними джерелами від 70 до 100 молодих українських хлопців віддали свої життя за рідну країну та на кілька діб зупинили більшовицьку армію, яка насувалася на Київ.

Битва під Крутами була успішною оборонною операцією. Українські воїни затримали ворога і дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що засвідчив міжнародне визнання української незалежності.

Крути стали легендою, символом жертовності та незламності молодого покоління.

Сучасна українська армія успадкувала славні бойові традиції своїх предків та завжди берегтиме в пам’яті імена героїв.