QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Депутати повторно звернулися до Уряду з проханням змінити Методику нарахувань по МЗК (текст звернення)

Депутати міської ради повторно звернулися до Уряду країни з проханням внести зміни в Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Із проєктом рішення виступив міський голова Сергій Кузьменко сьогодні, 19 січня.

– Повторно звернемося до Уряду країни і до Міністерства розвитку громад з тим, щоб внесли зміни до Методики розподілу. Тоді в «Теплокомуненерго» зможуть по іншій формулі нараховувати за місця загального користування, – сказав очільник громади.

Також Сергій Кузьменко додав, що рішення цієї проблеми і зменшення сум в платіжках лежить в площині не формульного розрахунку, а індивідуального. Тобто розрахунки потрібно провести по кожному будинку окремо. Як показує практика, у таких випадках плата за послугу стає меншою.

– Якщо зробити розрахунки по кожному будинку, то переконаний, що в такий спосіб зможемо знайти рішення і все буде справедливо і для тих, хто має індивідуальне опалення, і для тих, хто на централізованому. Усі мають солідарно нести відповідальність за свій будинок і своє житло, – зазначив він.

Нагадаємо, свою роботу розпочала робоча комісія, яка спеціально створена для врегулювання питання по обігріву місць загального користування і до складу якої ввійшла ініціативна група олександрійців, що мають індивідуальне опалення.

Повний текст звернення:

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Олександрійської міської ради Кіровоградської області до Кабінету Міністрів України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України

Ми, депутати Олександрійської міської ради Кіровоградської області 8 скликання, вважаємо соціально важливим провести роботу у напрямку нарахування плати на загальнобудинкові потреби опалення та внести відповідні зміни до законодавства України.

Розуміючи та визнаючи необхідність виконання приписів законодавства України, зокрема Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», частиною 6 статті 10 якою встановлено, що обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється відповідно до правил, встановлених цією статтею, також на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання, депутати ради зауважують про наступне.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 № 315 «Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» встановлено порядок розподілу між споживачами спожитих у будівлі/будинку послуг з постачання теплової енергії. Розподіл теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення стосується всіх співвласників будинку/будівлі, як з централізованою, так і з індивідуальними системами опалення.  

До Олександрійської міської ради надходять численні звернення співвласників будинків/будівель. Вони наголошують на тому факті, що не всі місця загального користування та допоміжні приміщення обладнані приладами обігріву. Також, співвласники багатоквартирних будинків зазначають про необгрунтованість визначених Методикою відсотків на загальнобудинкові потреби за відсутності даних щодо площ місць загального користування та допоміжних приміщень, неврахування строку експлуатації будинку/будівлі та заходів з енергозбереження тощо. У той же час суб’єкти господарювання вказують на те, що за проєктами на виведення житлових приміщень в нежитлові були вимоги відокремлення приміщень для здійснення господарської діяльності від місць загального користування. 

З огляду на вищевикладене, враховуючи численні звернення мешканців громади та малого бізнесу, звертаємося до Кабінету Міністрів України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, та просимо розглянути можливість внесення змін в Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, а саме:

– зменшити відсотки на загальнобудинкові потреби (наприклад, як передбачалося в Методиці у попередній редакції 5% на функціонування системи опалення для індивідуального теплового пункту при регулюванні за погодними умовами та окремо на місця загального користування без додаткового коригування);

– у разі встановлення одного теплового лічильника на групу будинків, спершу робити розподіл показників теплового лічильника відповідно до опалювальних площ централізованого опалення будинків, а лише тоді застосовувати методику для кожного будинку окремо;

– ввести розподіл загальнобудинкових потреб по кожному під’їзду окремо;

– у разі відсутності опалення місць загального користування ввести коефіцієнт зменшення на загальнобудинкові потреби;

– загальнобудинкові потреби не розподіляти на госпрозрахункові підприємства,  розташовані на перших поверхах багатоквартирних житлових будинків з окремим входом (не користуються місцями загального користування та відключені від централізованого опалення);

– враховувати проведені заходи з енергозбереження (утеплення будинків);

– враховувати при визначенні загальнобудинкових потреб рік будівництва житлових будинків та проєктні рішення забудови.