QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Громадська рада проголосувала проти перейменування Олександрії

Про ймовірність перейменування міста Олександрія говорили на засіданні громадської ради сьогодні, 18 жовтня. До складу ради входять голови та активісти місцевих громадських організацій і релігійних громад, а також голови міських профспілок.

Секретар міської ради Вікторія Косяк ознайомила присутніх із рекомендаціями Українського  інституту  національної пам’яті, який пропонує змінити назву міста та похідного від нього селища міського типу Олександрійське. Думка інституту спирається на радянські видання, де автори зазначили: «1784 року Усиківку перейменовано на Олександрівськ (згодом Олександрію) на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І».

– Протягом останніх двох місяців команда істориків, краєзнавців, фахівців міської ради та різних структур міського та обласного рівнів зробили багато роботи. Окрім іншого, відправили запити й отримали відповіді від Державного архіву Кіровоградської області, обласного краєзнавчого музею, Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань, обласної наукової бібліотеки імені Чижевського, міського музейного центру імені Худякової, Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України, а також взято до уваги дослідження автора книги «Олександрія. Історія Задніпров’я» Віктора Голобородька. На їх основі встановили, що відсутній будь-який указ чи документ, у якому було б зазначено походження назви міста Олександрія. Відтак вважаємо, що назва населеного пункту має бути збережена, – підсумувала Вікторія Косяк.

Завідувачка відділу краєзнавства Міського музейного центру Ольга Божко розповіла, що місцеві краєзнавці прискіпливо вивчали це питання. Наявні офіційні документи ХVІІІ-ХІХ століття не містять доказів найменування Олександрії на честь членів родини російських імператорів.

Члени громадської ради одноголосно підтримали рішення про недоцільність перейменування Олександрії через відсутність обґрунтованих доказів.

У ході засідання присутні також ознайомилися з інформацію про громадські обговорення, які нині тривають в громаді щодо зміни назв топонімів. Деталі – тут.