QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Хто має право достроково вийти на пенсію

Перший варіант: скорочення + служба зайнятості

Можливість дострокового призначення пенсії за віком відновлено для людей, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.
Обумовлена вище дострокова пенсія призначатиметься громадянам, яким на день звільнення залишилося не більше, ніж півтора року до досягнення пенсійного віку. Вони мають бути зареєстровані в державній службі зайнятості, при цьому для них принагідної роботи немає. Окрім того, важливою умовою є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (35 років – чоловіки, 30 років – жінки).

Другий варіант: за станом здоров’я
Дострокова пенсія за півтора роки до досягнення пенсійного віку також призначатиметься людям, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Впроваджені норми прийняті на основі Закону України від 15 лютого 2022 року № 2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства», який набрав чинності 30 квітня.
Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади зобов’язані привести у відповідність до вимог Закону власні нормативно-правові акти у шестимісячний термін.