QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Комісія розглянула питання дерусифікації топонімів Олександрійської громади

5 квітня керуючий справами виконавчого комітету Сергій Завалій провів засідання міської комісії з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки.

Зокрема, присутні розглянули питання про дерусифікацію топонімів Олександрійської територіальної громади з урахуванням рішення Експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму.

Присутні обговорили зміну найменувань 14 вулиць і 7 провулків в Олександрії та селах старостинських округів, які згідно із законодавством підпадають під дерусифікацію.

Під час підбору нових назв топонімів комісією були враховані пропозиції від депутатів міської ради, голів квартальних комітетів, жителів громади, громадських організацій та виконавчих органів ради.

За результатами розгляду питання комісія сформувала пропозиції стосовно нових назв вулиць і провулків, які вноситимуться на обговорення жителів громади, після чого будуть розглядатись на засіданні виконавчого комітету та сесії міської ради.

Крім того, комісія ознайомилася із рекомендаціями Консультативної ради з питань очищення культурної спадщини Кіровоградської області від маркерів російської імперії та Радянського Союзу. Присутні розглянули перелік запропонованих радою будівель, які є пам’ятками історії та архітектури місцевого значення, і внесли пропозиції зняти з обліку або залишити пам’ятку.