QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Координаційна рада обговорила тему протидії насильству за круглим столом

10 грудня заступниця міського голови Ірина Чемерис провела засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми.
Засідання було присвячене роботі служб у напрямку подолання і профілактики проявів насильства та підведенню підсумків участі у щорічній Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства».
На початку присутні заслухали доповідь начальника міського центру соціальних служб Сергія Яценка про діяльність новоствореної спеціальної служби первинного консультування людей, які постраждали від насильства.
За його інформацією, за останній рік кількість постраждалих збільшилась. Якщо у 2020 році Нацполіцією виявлено 415 фактів домашнього насильства, то лише за перше півріччя поточного року зафіксовано 401 такий випадок. Значною мірою це пов’язано з карантинними обмеженнями та соціальною напругою. Завдяки посиленню роботи та співпраці служби консультування з групою з протидії домашньому насильству Нацполіції, збільшилось розкриття таких випадків. Відповідні сім’ї беруть під соціальний супровід та надають психологічну допомогу. Зокрема, проводяться рейди по сім’ях, робота у «кризовій кімнаті» поліції, консультування психологів та послуги з соціальної профілактики.
Головний спеціаліст відділу опіки та піклування служби у справах дітей Тетяна Панагбєєва відзначила, що постраждалі від насильства звертаються, але на жаль, для таких людей на сьогодні немає тимчасових притулків, а також спеціалізованих закладів, які б здійснювали превентивну роботу із кривдниками.
Щодо проведення заходів у рамках акції «16 днів проти насильства» в закладах культури та освіти доповіли начальник управління культури і туризму міської ради Ольга Переведенцева та психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Аліса Тускаєва. Зокрема, у загальноосвітніх, позашкільних закладах для учнівської молоді проводились інформаційні заняття, тренінги, вебінари, круглі столи з теми насильства.
Підсумовуючи інформацію доповідачів, Ірина Чемерис наголосила: «Оскільки заклади освіти та охорони здоров’я працюють з дітьми, звертаюсь із проханням до педагогічних працівників, сімейних лікарів, педіатрів звертати увагу на ознаки насильства та повідомляти про це службам для реагування».
Також заступниця міського голови зазначила, що у наступному році планується виділення окремого приміщення для спеціальної служби первинного консультування людей, які постраждали від насильства, аби дати змогу громадянам  анонімно звертатися за допомогою.
Наприкінці засідання координаційна рада затвердила графік засідань на 2022 рік.