QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Ліцеї Олександрійської громади запрошують на навчання

Із наближенням нового навчального року чимало школярів та їхніх батьків постали перед вибором освітнього закладу.

Особливо актуальним це питання є для внутрішньо переміщених людей, яких в Олександрійській громаді проживає понад 11 тисяч чоловік.

Аби полегшити інтеграцію, зокрема, до освітнього простору, пропонуємо ознайомитися із навчальними закладами Олександрії.

Сьогодні в Олександрійській громаді функціонує 16 закладів загальної середньої освіти, які з 1 вересня розпочнуть освітній процес у змішаній формі.

Із них 6 закладів – ліцеї, що надають повну загальну середню освіту та мають спеціалізовані класи для поглибленої підготовки учнів до здобуття різних професій.

Ліцей інформаційних технологій

Ліцей  інформаційних технологій засновано у 2003 році і уже 19 років є лідером на ринку освітніх послуг Кіровоградщини.

У минулому навчальному році в закладі навчалося 472 здобувача освіти у 19 класах.

Навчання у ліцеї розпочинається із 7-го класу.

З метою створення умов для здобуття повної загальної середньої освіти з урахуванням індивідуальних особливостей та інтересів ліцеїстів здійснюється профільне навчання в 10-11 класах та допрофільна підготовка в 8-9 класах. Це поглиблене вивчення математики, історії, біології, хімії, української мови та літератури.

У ліцеї функціонують профільні класи: математично-інформаційний, історичний, української філології, біолого-хімічний.

В закладі працюють 4 секції  Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді.

Переможцями Міжнародних олімпіад стали 7 учнів та переможцями ІV етапу Всеукраїнських олімпіад – 84 учні.

За результатами ЗНО 12 випускників отримали 200 балів та за результатами НМТ 12 випускників одержали по 200 балів.

Здобувачі освіти є  переможцями Національного етапу   Міжнародного конкурсу   Intel  ISEF,  Всеукраїнського конкурсу «Юнацький водний приз», Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу  молодіжних інноваційних проектів «майбутнє України», національного етапу Міжнародного конкурсу комп’ютерних талантів «Золотий байт», Всеукраїнського турніру з інформаційних технологій серед учнівської молоді, Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру», Міжнародному фізичному конкурсі «Левеня», Всеукраїнських конкурсах «Бобер», «Колосок», обласного етапу Всеукраїнського конкурсу екологічних проектів, обласного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді  імені Тараса Шевченка, обласного етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені П.Яцика, обласного  огляду-конкурсу на кращі знання Положень Конституції України серед учнів 11 класів, обласного конкурсу екологічних проектів, обласної  науково-практичної конференції присвяченої «Дню науки-2023», обласній науково-практичній конференції «Інноваційні технології слухачів МАН як запорука соціально-економічного та гуманітарного зростання Кіровоградщини».

Адреса: м. Олександрія, вул. Григорія Усика, 39

Мультипрофільний ліцей

Мультипрофільний ліцей – один із найбільших закладів освіти Олександрії.

Заклад є учасником Всеукраїнського науково-педагогічного  проєкту «Інтелект України», працює за програмою Всеукраїнського експерименту «Моделювання навчально-виховного процесу паралельного вивчення двох іноземних мов з 1-го класу в  загальноосвітньому навчальному закладі.

У минулому навчальному році в ліцеї навчався 1531 учень у 54-х класах. На кожній паралелі працює по 4-6 класів.

Ліцей впроваджує форму мультипрофільного навчання в освітній процес старшої школи (10-11 класи). Це створює умови для реалізації диференційованого підходу до навчання, врахування індивідуальної траєкторії розвитку учнів та створення динамічних груп за вибором учнів. Таким чином у межах одного класного колективу здобувачі освіти ліцею мають змогу вивчати предмети різних профілів.

В закладі є STEM-лабораторія, що відкриває додаткові  можливості у вивченні дисциплін природничо-математичного циклу.

Здобувачі освіти мають змогу складати міжнародні іспити з іноземних мов та отримувати відповідні сертифікати: з англійської мови – це екзамен FCE FS (First Certificate in English for schools); з німецької мови – DSD-іспит на отримання німецького мовного диплома (Das Deutsche Sprachdiplom).

Мультипрофільний ліцей має статус DSD-школи та PASCH-школи.

Традиційною в Мультипрофільному ліцеї є програма учнівських обмінів, яка дає дітям цінний досвід знайомства з іншою культурою та можливість поспілкуватися зі своїми однолітками з іншої країни. З 2009 року діє програма обміну з Євангелійською гімназією в Берліні, а з 2013 року – з інтегрованою школою міста Раунен.

Велика увага приділяється національно-патріотичному вихованню учнівської молоді. Одним із напрямків такої роботи є участь вихованців у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»).

На базі ліцею працюють секції ДЮСШ№2 із дзюдо, волейболу, гімнастики та футболу. Також діють гуртки з настільного тенісу, танцювальний, вокальний та предметні гуртки.

З 2004 року учні 10-11 класів беруть активну участь у проєкті «Молодь дебатує». Також заклад долучається до різних екологічних, літературних, мистецьких проєктів.

Адреса: м. Олександрія, вул. 6-го Грудня, 97

Гуманітарний ліцей

Гуманітарний ліцей було засновано у 1987 році. Сьогодні освітній заклад спеціалізується на профільному навчанні.

Минулого року в закладі навчалося 759 учнів у 30 класах. На кожній паралелі працює по 3-4 класи.

У закладі функціонують класи з поглибленим вивченням англійської мови.

Із 5 класу учні мають можливість вивчати другу іноземну мову: іспанську або німецьку.

Із 1 вересня учні матимуть можливість вивчати іспанську та німецьку мову з 2-го класу.

На базі закладу працює секція МАН з іспанської мови. Діє наукове товариство учнів «Мрія», у якому учні разом з учителями досліджують питання науково-практичного спрямування в секціях предметів суспільно-гуманітарного, природничого, естетичного циклів.

Здійснюється допрофільне і профільне навчання (іноземна філологія та математичний та історичний профілі). Тож найбільших успіхів учні досягають саме з цих предметів.

Заклад співпрацює з Корпусом Миру США в Україні, Посольством Королівства Іспанії в Україні.

Ліцей бере участь у проєктах “IREX-TEA”, ENGin із вивчення іноземної мови, міжнародній глобальній освітній ініціативі “Година коду”, міжнародній програмі обміну майбутніх лідерів “Flex”. А також з нового навчального року відновлять участь у проєкті eTwinning Plus.

У закладі працює секція волейболу від ДЮСШ№2, гурток туризму від БДЮТ, секції бадмінтону та військово-спортивних багатоборств від ПСК «Захист».

Адреса: м. Олександрія,  пр. Соборний, 82.

Ліцей № 17

Ліцей № 17 – один з найбільших освітніх закладів міста.

У ньому здобувають освіту 1454 учні у 48 класах. На кожній паралелі працює по 4-5 класів.

За програмою Нової української школи та «Інтелект України» навчаються учні з 1 до 6 класу.

У 7, 8,9 класах поглиблено вивчають англійську мову та математику. У ліцейних класах здійснюється профільне навчання: українська філологія, математичний профіль, історичний профіль. Також у закладі здобувають освіту діти з особливими освітніми потребами, яким надається психолого- педагогічна підтримка через впровадження занять з арт-терапії.

У школі діє історико – краєзнавчий  музей, який засновано в 1998 році. Музей є осередком освіти та виховання, сприяє формуванню в молодого покоління національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, забезпеченню духовної єдності поколінь.

Команда з педагогів, батьків та дітей Ліцею № 17 є учасниками проєкту «Школи – зони безпеки», який реалізується за підтримки Save the Chіldren та ГО «Істок». В рамках проєкту був створений Комітет Безпеки Школи, діяльність якого спрямована на забезпечення безпечного освітнього середовища для всіх учнів навчального закладу.

Також заклад бере участь у програмі  Upshift із проєктами з вивчення правил дорожнього руху, сортування сміття та сексуального виховання молоді.

На базі ліцею №17 працюють секції з футболу, кіокушинкай-карате, гуртки з англійської мови, танцювальні гуртки, а також спортивний клуб «Спарта-17».

Адреса: м.Олександрія, пр. Соборний, 130.

Ліцей №10

Ліцей №10 надає освітні послуги здебільшого учням, які проживають у Перемозькому та Байдаківському мікрорайонах.

У закладі в минулому навчальному році навчалося 710 учнів у 25 класах. На кожній паралелі функціонує по 2-3 класи.

Найбільших успіхів школярі досягають у вивченні української мови, біології та історії.

З метою успішного впровадження  в освітній процес  «Швейної справи», в закладі створено модель професійного навчання з урахуванням вікових особливостей учнів, у тому числі,  з особливими освітніми потребами. Учні не лише отримують професійну підготовку в  оволодінні навичками швейної справи, а й мають змогу проявити різні напрями творчості, пізнання трудової діяльності, що сприяє формуванню особистості, виявленню інтересу до предмету.

Профільна школа найповніше реалізує принцип особистісно-орієнтованого навчання, що значно розширює можливості учня у виборі власної освітньої траєкторії.

У 2023-2024 навчальному році відкриваються профільні класи: філологічний профіль (українська мова та   література) та інформаційно-технологічний профіль ( інформатика, трудове навчання).

На наступний навчальний рік планується відкриття класів з вивченням другої іноземної мови (польської).

На базі ліцею діють секція з волейболу, гурток з бісероплетіння та секція військово-спортивних багатоборств від ПСК «Захист».

Ліцей бере участь у програмі Upshift із екологічним проєктом з переробки вторинної сировини.

Адреса: м.Олександрія, Перемозький мкрн, вул. Звєрєва,13.

Ліцей №12

Ліцей №12 єдиний навчальний заклад  в селищі Олександрійське, який складається з дошкільного підрозділу і закладу загальної середньої освіти.

Вчителі початкових класів відвідують заняття у дошкільному підрозділі, що дає можливість познайомитися з вихованцями, майбутніми першокласниками, та їх досягненнями.

Минулого року у закладі навчалося 440 дітей у 19 класах. На кожній паралелі працює 1-2 класи.

Найбільших успіхів учні досягають у вивченні української мови і літератури, біології, математики та хімії.

У закладі працює гурток «Сходинки до інформатитки» для підготовки дітей старшої та різновікової групи до вивчення цього предмету. Також працює спортивний гурток для учнів різних вікових категорій.

Учні ліцею беруть участь в STEM-проєкті «Щаслива лапа», Всеукраїнській благодійній акції «Нappy гав для Сірка» та екологічних проєктах.

Адреса: сел. Олександрійське, вул. Дружби,16

Фото архівні різних років