QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Міський палац культури перейменований на ПК «Олександрійський театр»

З метою приведення найменування Міського палацу культури у відповідність до історичного призначення будівлі, в якій розташований цей заклад, 2 квітня на сесії депутати міської ради змінили повне найменування Олександрійського міського палацу культури на Палац культури «Олександрійський театр».
Ця будівля є однією з найстаріших, найкрасивіших у місті та справжньою культурною перлиною Олександрії. Будівля закладу оголошена об’єктом культурної спадщини за категорією пам’ятки місцевого значення.
Театр в Олександрії з’явився у 1880-х роках. Спочатку він заходився у пристосованому складському приміщенні. Пізніше театр придбав купець Чибісов, який у 1902 році його реконструював. У театрі грали переважно пересувні акторські трупи. У жовтні 1905 року в Олександрії гастролювало «Товариство малоросійських акторів» під керівництвом Панаса Саксаганського та за участю І.К. Карпенка-Карого, М.Л.Кропивницького, М.К. Садовського та М.К.Заньковецької.
Театральне мистецтво було настільки популярне серед жителів Олександрії, що на початку ХХ століття у місті почала видаватись театральна газета «Олександрійський театральний листок». Під час війни театр було спалено, вціліли лише зовнішні стіни. Після відбудови у 1960-х роках приміщення стало Будинком культури Олександрійського електромеханічного заводу.
Після встановлення радянської влади в Олександрії був створений пересувний драматичний театр імені М.Л.Кропивницького, який у подальшому став обласним театром у місті Кіровограді, яке сьогодні називається Кропивницьким.
У 2000 році будинок культури був переданий у фонд комунального майна міста Олександрії та був підпорядкований відділу культури Олександрійської міської ради. У подальшому він став Міським палацом культури.
На даний час в закладі працює 4 колективи з почесним званням «народний» та 1 колектив «зразковий». Це: народний ансамбль танцю «Віночок»; народний оркестр «Камертон»; народний аматорський хор «Веселка»; народний вокальний ансамбль «Перлина» та зразковий театр танцю «Вуличний балет».
Протягом останніх років була проведена зовнішня реставрація будівлі та внутрішня реконструкція приміщень і тепер оновлений заклад почав приймати театральні колективи та глядачів.