QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

На засіданні круглого столу обговорили національно-патріотичні заходи в Олександрійській громаді

29 лютого на базі музейного центру імені Худякової А.Ф. відбувся круглий стіл з теми «Увічнення пам’яті загиблих воїнів та план заходів національно-патріотичного виховання в Олександрійській територіальній громаді».

У засіданні взяли участь секретар міської ради Вікторія Косяк, керівники і представники управлінь культури, освіти, відділу молоді та спорту, внутрішньої політики, військовослужбовець, консультант ветеранської гарячої лінії, керівники бібліотечної системи, центру дитячої та юнацької творчості, музейного центру.

Під час обговорення шляхів реалізації національно-патріотичних заходів Вікторія Косяк зосередила увагу саме на вихованні підростаючого покоління, набуття дітьми духу патріотичного обов’язку та формування ціннісного ставлення до Батьківщини, поваги до захисників, любові до рідної землі, української мови та традицій.

– Сьогодні ми стикаємося з тим, що ворогу важливо не просто захопити наші території, привласнити ресурси, а важливіше – знищити українців, як націю. Знищити нашу ідентичність, українську державність і загалом усе, що пов’язане з Україною. І не дивлячись на те, що ми чинимо стійкий опір, ворог не має намірів зупинятися. Тому важливо й надалі мобілізувати усі свої сили, аби належним чином протистояти йому: у волонтерстві, патріотизмі у вихованні дітей. Тому робота з дітьми повинна проводитися не лише на рівні навчальних закладів, бібліотечної сфери та культурних клубів.
В Олександрійській громаді одним із місць вшанування наших загиблих захисників є Алея пам’яті у сквері Кравченка. Сюди проходять рідні, близькі бійців та містяни, аби віддати шану подвигу Героїв. До ознайомлення з алеєю, із життєвим та бойовим шляхом полеглих на війні земляків можна залучати й дітей у ході навчально-виховного процесу. Також важливим елементом виховання є зустрічі і живе спілкування молоді із ветеранами та діючими бійцями, які є прикладом мужності, патріотизму та героїзму, – зазначила Вікторія Косяк.

Учасники круглого столу висловили своє бачення національно-патріотичних заходів та поділилися ідеями, тематичним наповнення, запропонували форми проведення тощо. Це відзначення пам’ятних і державних дат, культурно-просвітницькі зустрічі, благодійні концерти, ярмарки, спортивні змагання, присвячені пам’яті захисників, бібліотечні патріотичні майстер-класи, клуби вивчення української мови, заходи з елементами народознавства, залучення до волонтерської діяльності та багато інших.

Музейний центр презентував план заходів із тематики національно-патріотичного виховання на поточний рік. Ним передбачається проведення фотовиставок, виставок-інсталяцій, відео-презентацій, годин пам’яті, інформаційні дайджести, просвітницькі проєкти, присвячені воєнним подіям сьогодення та українським героям XXI cтоліття.

Узагальнивши всі пропозиції, присутні визначили пріоритетні напрямки національно-патріотичного виховання. Серед основних: утвердження національної свідомості молоді, вивчення і збереження історичної та культурної спадщини, військово-патріотичне виховання та розвиток волонтерства.