QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Підприємців закликають долучатися до державних ініціатив та скористатися пільгами

Шановні суб’єкти господарювання !

Пропонуємо Вам розглянути можливість участі у Всеукраїнській Ініціативі «Сади Перемоги», яка спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і залучення ресурсів для вирощування продуктів харчування задля недопущення продовольчої кризи в Україні з одного боку, та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб з іншого боку. Ініціатива стартувала за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України та Міністерства аграрної політики та продовольства України спільно з проектом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в України» (SURGe). Проект направлений на забезпечення продовольчої безпеки українців, розвиток підприємництва в аграрній сфері, зайнятість населення у сфері сільського господарства.
Освоєння нових земельних ділянок для вирощування додаткової сільськогосподарської продукції стане дієвим кроком протидії загрозі голоду в Україні, адже багато родючих земель в зонах активних бойових дій стали на даний час непридатними для використання.
Управління приватизації, оренди майна та землі міської ради працює над створенням та узгодженням переліку вільних земельних ділянок, які можна буде використовувати в аграрному секторі.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 331 (із змінами) передбачено та затверджено Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, яким визначено умови, механізм використання компенсації та порядок її виплати, що буде здійснюватися за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.
Компенсація надаватиметься у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.
Дія цього Порядку поширюється на роботодавців, які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану в Україні, зокрема тих працівників, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи після працевлаштування.
Компенсація витрат надається роботодавцям (крім тих, які є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування) за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.
Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених цим Порядком, один раз. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.
Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування особи подає до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості (далі – центри зайнятості) заяву про компенсацію витрат наступним чином: в електронній формі – через Портал Дія ; в паперовій формі – особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості. Заява подається роботодавцем до центру зайнятості, розташованого за місцезнаходженням роботодавця. Рішення щодо надання або відмови у наданні компенсації регіональний центр зайнятості має ухвалити протягом п’яти днів.
Також державою запроваджено розширення можливостей підтримки суб’єктів підприємництва – сільськогосподарських товаровиробників для забезпечення ними посівних робіт під 0% річних під заставу майна (в рамках дії Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» через банківські установи міста можна отримати пільгове кредитування для новоствореного бізнесу та поповнення обігових коштів для ведення бізнесу).
Запрошуємо Вас долучитися до ініціативи «Сади Перемоги», скористатися пільгами при працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб та програмою «Доступні кредити 5-7-9 %».

Управління економіки Олександрійської міської ради