QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Представниця з Олександрії взяла участь у міжнародній конференції

Із 8 по 10 листопада в Брюсселі відбулася Конференція мерів Act Now 2023. Ця платформа створена для того, щоби керівники громад та запрошені спікери ділилися досвідом, обмінювалися кращими практиками, підвищували кваліфікації і знаходили нових партнерів для взаєморозвитку.

Цього року в ній взяла участь делегація українців, яку представляли 55 міських, сільських голів, заступників та депутатів місцевого рівня з різних куточків України, у тому числі, з прифронтових та деокупованих територій.

У рамках Програми «U-LEAD з Європою» від Кіровоградської області лише двом громадам було запропоновано відвідати міжнародну конференцію, серед яких й Олександрія.

Від нашої громади участь взяла заступниця міського голови Ірина Чемерис. Під час конференції вона поспілкувалася з лідерами думок, українськими колегами з різних територій.

– Європа відкрита до України і зацікавлена у її відбудові. Під час зустрічі говорили про розширення можливостей відбудови через співпрацю органів місцевого самоврядування з міжнародними партнерами та використання важелів побратимство між містами. Адже чим сильніший тил, тим сильніша його допомога фронту, – розповіла Ірина Чемерис.

Вона відзначає, що для європейських партнерів допомога територіям – деокупованим, прифронтовим чи тиловим, які прийняли тисячі біженців, – у підтримці соціального життя та відновленні життєдіяльності громади так само важлива, як і військова допомога. Адже громади мають теж вистояти і зберегти свої економіку, соціальну сферу, бізнес.

Було багато спікерів, серед яких віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, мелітопольський міський голова Іван Федоров, ірпінський міський голова Олександр Маркушин, держсекретар Міністерства економіки співробітництва Німеччини Йохен Фласбарт, представники єврокомісії та керівники міжнародних проєктів. Вони розповідали про останні тенденції у розвитку громад, ділилися власним досвідом розбудови свої міст та успішними проєктами, які вдалося реалізувати завдяки співпраці влади та бізнесу.

– Місцевому самоврядуванню доводиться вирішувати дуже багато різних питань. І власних ресурсів громадам часто не вистачає. Тому плідні партнерські відносини та співпраця з європейськими муніципалітетами допоможе нашим територіям не лише відновитися після війни, а й сприятиме до вступу в Європейський Союз, – підсумувала заступниця.

Під враженням почутого вона також додала, що життя в тилу ставить набагато менше викликів, ніж життя в прифронтових громадах.
– Дякую нашим захисникам за те, що Кіровоградщина залишається у відносно мирному житті, – сказала Ірина Чемерис.