QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Виконавчий комітет переглянув тарифи на стоматологічні послуги

8 вересня виконавчий комітет переглянув тарифи на платні медичні послуги для населення, що надаються міською стоматологічною поліклінікою.

Доповідаючи з даного питання, начальник управління охорони здоров’я Тамара Сакара поінформувала: «Ми вимушені прийняти рішення про підвищення тарифів. При формуванні бюджету на 2022 рік не було враховано зростання заробітних плат, яке відбулося вже на початку року. У зв’язку із подіями в нашій державі, також змінилася логістика та зросли ціни на медикаменти і витратні матеріали. На жаль, Національна служба здоров’я України не враховує фактори, які впливають на збільшення собівартості послуг. На сьогодні послуги не окупляються відповідно до тарифу, який закладений в угоді з НСЗУ. Якщо в інших закладах дещо змінилася ситуація, і з 1 липня відновилася система фінансування за випадки, то по стоматології змін не відбулося. Тим більше їх виключили з переліку підприємств, які мають право на оформлення пакету на заборгованість по заробітній платі».

Наступним чинником зростання вартості послуг є значне збільшення кількості людей пільгових категорій, яким надали стоматологічні послуги. Серед них військовослужбовці, бійці територіальної оборони та вимушені переселенці.

Якщо у минулому році за 7 місяців пролікували 2,4 тисячі пільговиків, то за аналогічний період цього року – 5,5 тисяч людей. Також у півтори рази зросла кількість дітей, яких за договором НСЗУ стоматполіклініка має обслуговувати безкоштовно.

Як повідомила начальник управління охорони здоров’я, якщо ціна витратних матеріалів збільшилась від 30% до десятків разів, то зростання вартості  послуг буде не таким значним – у межах від 10 до 300 гривень.

 «Фінансова підтримка із місцевого бюджету забезпечить продовження прийому пільгових категорій населення, а підвищення тарифів дасть можливість підприємству сплачувати працівникам заробітну плату та покращувати якість послуг», – підсумувала Тамара Сакара.