QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

«Дякуємо за життя» – під таким гаслом Олександрія готується до проведення 35-х роковин Чорнобильської трагедії

12 квітня заступник міського голови Ірина Чемерис разом із начальником управління соціального захисту населення Оленою Назаренко провели брифінг для засобів масової інформації щодо підготовки та проведення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.
Відпочатку Олена Назаренко розповіла присутнім про соціальну підтримку для ліквідаторів і людей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що надається із бюджетів усіх рівнів.
Соціальний захист осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, є одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади. Так, сьогодні в Олександрії проживає 1027 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 739 ліквідаторів. Їх Соціальний захист здійснюється за такими програмами:
– санаторно-курортне лікування та оздоровлення;
– щомісячна грошова компенсація часткової вартості продуктів харчування громадянам, що належать до І та ІІ категорій;
– виплата грошової компенсації сім’ям з дітьми, які не харчуються в навчальних закладах;
– пільги на медичне обслуговування громадян (безплатний відпуск ліків за пільговими рецептами та пільгове зубопротезування);
– щорічна допомога на оздоровлення та одноразові компенсації ліквідаторам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і сім’ям, що втратили годувальника із числа ліквідаторів;
– оплата щорічної додаткової відпустки громадянам строком на 16 календарних днів та виплата підвищеної стипендії учням та студентам.
Окрім того, за ініціативи міської влади управління соціального захисту населення до 35-их роковин Чорнобильської трагедії за рахунок коштів обласного бюджету планує виплатити матеріальну допомогу дітям з інвалідністю, пов’язаною з Чорнобильською катастрофою, дітям з інвалідністю загального захворювання, дітям – напівсиротам, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 1 (1-ша, 2-га та 3-тя групи інвалідності) загальною чисельністю 186 чоловік на суму 93 тис грн.
За рахунок коштів міського бюджету буде надана грошова допомога вдовам померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, на загальну суму 63 тис грн. Допомогу отримають 126 осіб.
Під час брифінгу Ірина Чемерис зазначила, що у закладах освіти триває творчий конкурс написання листів-звернень до ліквідаторів нашого міста «Дякуємо за життя», як підтвердження небайдужості юного покоління до соціальних проблем учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Також найближчим часом будуть установлені таблички-назви зупинок «Площа героїв Чорнобиля». Протягом тижня на 2 міських бігбордах з’являться соціальна реклама з нагадуванням про Чорнобильську трагедію і словами «Дякуємо за життя».
У рамках підготовки до 35-х роковин створюється фільм-ролик, присвячений героїзму учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та з нагоди 35-х роковин Чорнобильської трагедії. У відео будуть використані фото учасників тих подій, архівні світлини тощо.
26 квітня планується проведення пам’ятної ходи від меморіального комплексу ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що біля міської ради, до пам’ятного знаку на площі Соборній, де відбудеться панахида та мітинг. Також у цей день у музичній школі відбудеться концерту-реквієму з метою вшанування пам’яті загиблих під час Чорнобильської катастрофи та нагородження високими нагородами учасників ліквідації аварії.
Усі заходи будуть організовані з дотриманням протиепідеміологічних вимог та за умови відсутності на території області більш жорстких карантинних обмежень.