QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Центри для дітей за моделлю Барнахус: в області відбувся вступний семінар

Днями в Кропивницькому завершився обласний семінар-тренінг присвячений створенню центрів за моделлю Барнахус для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками. Це пілотний проєкт, участь в якому взяла і спеціаліст служби у справах дітей з Олександрії.

Барнахус (від barna hús – у перекладі з ісландської мови «будинок для дітей») – це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям – жертвам та свідкам насильства – скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

На зустрічі обговорювали питання співпраці на національному та місцевому рівнях щодо реалізації проєкту по впровадженню моделі Барнахус. Акцент робили на практичні вміння та навички.

Завдяки досвідченим тренерам та підтримці Фонду UNICEF в Україні, фахівці з Кіровоградщини отримали змогу навчатися кращим європейським стандартам в роботі по захисту прав дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками.

Варто зауважити, що в Україні проблема насильства над дітьми є доволі гострою. Її актуальність для суспільства полягає у тому, що вона є комплексною, непрогнозованою та важко розв’язуваною. Коли дитина зазнає насильства, ряд різних суб’єктів, зокрема соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурори та судді, зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах.

Наразі ці суб’єкти не завжди працюють злагоджено: дитина проходить через ряд установ та має неодноразові допити у різних спеціалістів, урізних місцях, із використанням різних методів збирання інформації.

Модель Барнахус покликана вирішити всі ці питання комплексно та ефективно.