QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Товариству Червоного Хреста України – 105 років

18 квітня 1918 року свою роботу розпочав Український Червоний Хрест, як самостійне національне товариство.

Сьогодні  – це найстаріша і найбільш популярна гуманітарна організація, що працює на території нашої країни.

Основною метою діяльності Товариства є захист життя людини, попередження і полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійного лиха, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі збройних сил і галузі охорони здоров’я, сприяння органам державної влади у їх діяльності в гуманітарній сфері.

В Олександрії робота товариства розпочалася  у 1958 році із курсів навчання медичних сестер Червоного Хреста. Пізніше, із 1961 року запрацювала патронажна служба, яка діяла до 2016 року.

Уже 13 років незмінним керівником міського товариства є Зіміна Людмила Романівна, яка працює в Червоному Хресті із 1991 року.

Вона розповіла про основні завдання організації, роботу товариства протягом кількох останніх років та виклики і труднощі, які доводиться долати.

 «Три останніх роки – це роки випробувань тривог, допомог і хвилювань. Починаючи з 2020 року  суспільство спіткала масова пандемія COVID-19 і боротьба з нею дала знати, що  товариство не може стояти осторонь і працювати окремо. Тому це було поштовхом до поновлення рядів волонтерів, які є  нашою рушійною силою. На сьогодні міська організація працює завдяки підтримці волонтерів та наших міжнародних партнерів. Ми почали роботу за програмою «Bravo», що дало можливість мати 10 додаткових волонтерів на окремі напрямки», – зазначила Людмила Зіміна.

Із березня минулого року з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів Червоний Хрест почав проводити в Олександрії на базі бібліотек курси зі надання першої медичної допомоги, який за місяць пройшло більше тисячі людей.

Уже з квітня товариство почало відпрацьовувати напрямки із надання допомоги внутрішньо переміщеним людям, які прибули до Олександрійської громади. Почали шлях із допомоги продуктами харчування, тож на кошти організації було закуплено  перших 220 наборів і видано першим переселенцям.

Пізніше, із травня, гуманітарними вантажами почали допомагати міжнародні партнери.

З початку війни і до грудня 2022 року Червоний Хрест надав  допомогу більше 7,4 тисячам людей на суму понад 5 мільйонів гривень.

Також Червоний Хрест активно допомагає сфері охорони здоров’я міста. За підтримки програми «Bravo» товариство виграло міні-грант, що дало можливість на зимовий час забезпечити Центр первинної медико-санітарної допомоги  необхідною побутовою технікою: двома пральними машинами і трьома бойлерами для нагрівання води.

На клопотання міської влади та централізованої бібліотечної системи на початку цього року були придбані 3 генератори, які передали до двох закладів освіти та міської бібліотеки.

«Гуманітарні вантажі для міста ми отримуємо 2-3 рази на місяць, що дозволяє кожного тижня надавати допомогу людям з числа переселенців, інвалідів, родин загиблих. Цей місяць ми розпочали з допомоги людям із особливими потребами продуктами харчування, засобами гігієни та постільною білизною», – поінформувала Людмила Зіміна.

Також вона розповіла, що основними партнерами по Кіровоградській області є  Данський Червоний Хрест, що фінансує волонтерську програму «Bravo», та Швейцарський Червоний Хрест, який опікується будівництвом та облаштуванням пунктів проживання переселенців.

Завдяки програмі «Bravo» в Олександрії почав діяти проєкт «Реагування вдома», що передбачає догляд за одинокими людьми похилого віку. У рамках цієї програми почало працювати 6 соціальних працівників, які супроводжують стареньких.

Окремо очільниця міського Товариства Червоного Хреста зупинилася на викликах і проблемах осередку, які потребують вирішення. Серед головних –  відсутність власного транспорту та складських приміщень. Проте, підтримують партнери: ТОВ «Альянс» надає транспорт, а адміністрація Центру первинної медико-санітарної допомоги виділяє додаткові приміщення.

На сьогодні у міському Товаристві Червоного Хреста працює 5 постійних волонтерів, 5 на громадських засадах і 15 знаходяться в резерві, які у разі потреби допомагають з розвантаженням і видачею допомоги.

 «Ми дякуємо міській владі за фінансову підтримку, дякуємо працівникам бюджетної сфери, волонтерам та нашим партнерам за допомогу. Усі ми не втрачаємо надії на краще,  робимо спільний внесок у добру справу та віримо у найскорішу Перемогу України», – підсумувала Людмила Зіміна.