QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Триває обговорення щодо перейменування топонімів на місцях

В Олександрійській громаді триває громадське обговорення та збір пропозицій щодо перейменування вулиць і провулків, які підлягають дерусифікації з урахуванням рішення Експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму.

Із 26 по 28 квітня громадське обговорення пройшло серед жителів приватного сектору:

  • кварталу № 30 стосовно перейменування провулку Маяковського, що знаходиться на 14 мікрорайоні. Жителі не підтримали пропозицію топонімічної комісії в найменуванні провулку на честь Семена Климовського (філософа, козака, автора пісні «Їхав козак за Дунай») і взяли 10-денний термін для обговорення інших варіантів та надання своєї пропозиції на розгляд комісії.
  • кварталу № 38 на Перемозі щодо перейменування провулку Виборзький. Серед запропонованих назв більшість жителів проголосувала за провулок Польський – на підтримку країни, що одна із перших надали допомогу Україні проти російської агресії. Також назва обиралася як така, що не викликатиме помилок при оформленні документів і не прив’язана до прізвища історичної постаті.
  • кварталу № 7, що в Покровському мікрорайоні, стосовно перейменування провулку Мурманського. Топонімічна комісія пропонувала варіант перейменування на честь Інни Шульги – засновниці та директорки єдиного в Україні Музею Миру. Жителі провулку одноголосно підтримали цю пропозицію.

Відповідні збори будуть проводитись і в інших квартальних комітетах, де планується змінити назви топонімів.

Нагадаємо, із 12 квітня по 12 травня триває обговорення топонімів в Олександрійській громаді. У першій черзі заплановано перейменувати 21 вулицю і провулки усіх населених пунктів нашої громади.