QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Торгівля людьми – це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. Кожен, незалежно від віку, статі, матеріального чи соціального становища може постраждати від нього.

Якщо раніше поняття «торгівля людьми» включало в себе здебільшого сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів.

10 фактів, які треба знати про торгівлю людьми

  1. Торгівля людьми – це експлуатація людей з метою отримання вигоди.
  2. Як правило, жертви потрапляють у трудове, сексуальне або домашнє рабство.
  3. Торгівля людьми – найбільш доходна злочинна діяльність, що приносить щорічний дохід, оцінюваний в 150 мільярдів доларів США.
  4. Особливо вразливі ті особи, які через бідність або відсутність роботи мають намір в пошуках кращого життя погодитись на пропозицію роботи, пов’язану з переїздом в інший район чи за кордон.
  5. У сучасному рабстві перебувають понад 20 мільйонів людей.
  6. У більшості випадків люди стають жертвами торгівлі людьми через обман чи шляхом примусу.
  7. Злочинці – як правило, люди, яких жертви добре знають і довіряють їм.
  8. Коли люди стають об’єктами експлуатації, вони змушені працювати багато годин поспіль, або взагалі не отримуючи винагороди за свою працю, або отримуючи мізерну оплату. Крім того, жертви можуть нерідко піддаватися фізичному або психологічному насильству.
  9. Найчастіше у жертв забирають документи і примушують платити вигадані борги.
  10. Торгівля людьми – це глобальне явище, яке має місце прямо зараз в кожній без винятку країні.

Наразі для українців, в умовах воєнного стану, ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як всередині країни, так і за її межами став ще більшим. Наші співгромадяни, рятуючи своє життя, подекуди виїжджали без відповідно оформлених документів, а після прибуття в іншу країну не були достатнім чином обізнані про необхідність постановки на консульський облік. Така ситуація виступає передумовою до потрапляння в ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування.

Попри статистику реальні масштаби торгівлі людьми в Україні значно вищі, ураховуючи доволі високий рівень латентності цих злочинів. Більшість постраждалих осіб не володіють інформацією і не звертаються по допомог.

Якщо знайшли роботу за кордоном? Переконайтеся, чи все безпечно:

  1. Перевіряйте інформацію заздалегідь, користуйтеся у тому числі ресурсами Інтернету, наприклад: www.stoptrafficking.org, www.527.org.ua;
  2. Підписуйте лише документи, складені зрозумілою вам мовою;
  3. Легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою або посвідкою на проживання;
  4. Не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям або іншим особам;
  5. Дізнайтеся контакти найближчого посольства України;
  6. Тримайте копії документів окремо від оригіналів, один примірник залиште своїм близьким (чоловіку, жінці, батькам, дітям та іншим родичам);
  7. Розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;
  8. Домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

Якщо Вам запропонували роботу за кордоном чи в іншому регіоні України звертайтесь на Національну безкоштовну гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 (безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні) або

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 0 800 500 335 (Години роботи: Цілодобово 7 днів на тиждень. Мови: українська, російська та англійська).

Для отримання додаткової інформації про проблему торгівлі людьми, а також контактів організацій, які працюють у напрямі протидії торгівлі людьми, відвідайте сайт: https://stoptrafficking.org

Детальніше про правила безпечного працевлаштування закордоном ви можете дізнатися на сайті https://www.527.org.ua