QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Хто має право на статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій?

У зв’язку із повномасштабними воєнними діями, що тривають на території України, збільшилась кількість дітей, які мають право отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

За інформацією служби у справах дітей до Постанови Кабінету Міністрів України №268 від 5.04.2017 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» у червні 2023 року було внесено зміни.

Якщо раніше цей статус мали діти, які перебували на окупованих територіях Донецької, Луганської областей та АР Крим, то тепер до цієї категорії додалися діти, які виїхали із зони бойових дій та областей, що були окуповані після 24 лютого 2022 року.

На сьогодні в Олександрії  проживає близько 3 тисяч внутрішньо переміщених дітей. Всі вони мають право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Також до даної категорії відносяться діти, батьки яких загинули на війні, у тому числі, й олександрійці.

Наразі до служби у справах дітей звернулися батьки 102-х дітей і відносно них підготовлені  рішення щодо надання статусу. Коли дитина переміщується без супроводу батьків чи законних представників, її родичі або близькі теж можуть звернутися до служби у справах дітей щодо надання статусу.

Що стосується пільг, наразі немає затверджених  законодавчих актів, якими встановлені конкретні пільги для таких дітей.
На сьогодні за рахунок місцевого бюджету у закладах дошкільної освіти забезпечується безкоштовне гаряче харчування для дошкільнят із даним статусом.

З переліком документів для оформлення статусу можна ознайомитись за посиланням:
https://olexrada.gov.ua/upravlinnya-mistom/struct/sluzhba_u_spravah_ditey.html

Детальну інформацію щодо отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, можна отримати, звернувшись до служби у справах дітей за адресою пр. Соборний,59, телефон  (05235) 7-07-15, (096) 087-14-04, (066) 421-10-24.