QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

 Стань наставником для дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування

Олександрійський міський центр соціальних служб інформує, що однією з форм допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають у закладах інституційного догляду, є наставництво.

Його мета – підготувати дитину до самостійного життя. Адже діти в інтернатах не вміють готувати їжу, робити покупки, захищати свої права тощо. Допомогти їм у цьому може наставник, який має стати для дитини другом, готовим присвятити вихованцю інтернату свій час, знання і досвід.

Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Наставником може бути повнолітня дієздатна людина, яка пройшла курс підготовки з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя, отримала висновок про те, що вона може провадити діяльність з організації наставництва, та уклала договір про наставництво. Наставниками не можуть бути люди, які мають судимість, вживають алкоголь, наркотики.

На практиці наставництво виглядає так: за людиною, яка бажає стати наставником, закріплюється одна дитина-сирота, до якої слід приїздити в інтернат, проводити з нею час, гратися, спілкуватися, вчити елементарним навичкам життя. Наприклад, як готувати їжу, прати й прасувати; пояснити, звідки беруться гроші і як правильно планувати бюджет, як обирати товари в магазині; розповісти, куди звертатися для отримання медичної допомоги або інших консультацій; допомогти визначитися з майбутньою професією, підготуватися до вступу до ВНЗ або знайти роботу. Завоювавши довіру дитини, наставник може пояснити їй, як будувати близькі стосунки і створювати сім’ю. Можливо, показати приклад власної сім’ї, адже вихованці інтернатів не бачать здорової моделі сімейних стосунків і не вміють їх будувати.

Якщо Вас зацікавила ця інформація і Ви готові подарувати психологічну підтримку та звичайні дружні відносини дитині, яка виховується в інтернатному закладі, звертайтеся до Олександрійського міського центру соціальних служб за адресою: пр. Соборний, 59 каб. 406 (міська рада), контактний телефон: 7-23-88.