QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Річниця трагедії в Оленівці

Два роки тому, у ніч з 28 на 29 липня, росіяни вчинили жорстоке вбивство українських полонених у виправній колонії в селищі Оленівка Донецької області. Трагічна подія призвела до загибелі щонайменше 50 бійців з «Азовсталі», а приблизно 130 військових були поранені.

Офіс Генерального прокурора повідомив, що причиною вибуху стало застосування реактивного термобаричного гранатомета.

Окупанти досі не дозволяють міжнародним організаціям відвідати місце трагічної події та надати остаточні відповіді щодо того, як саме сталося злочин. Відповідне розслідування наразі здійснюється Україною. У зв’язку з цим, родичі загиблих, переважно вояків захисників «Азовсталі», досі не змогли провести поховання своїх близьких.

День пам’яті важливий не тільки для вшанування азовців, він потрібен усім нам, аби пам’ятати про кожного українця, якого росія вбила, стратила або закатувала в полоні. Усі вони заслуговують на гідну шану. Це дуже важливо для кожної родини, яка не дочекалася свого рідного з полону”, – пояснюють рідні загиблих та чинні захисники.

Верховна Рада України закликала міжнародні інститути, парламенти та уряди всього світу активізувати зусилля для звільнення та повернення всіх військовополонених та всіх громадян України, які незаконно утримуються, додому. У зверненні, за яке проголосували 293 нардепи, ВРУ закликало міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію з метою запобігання глобальній світовій кризі, створеній агресором, а також для відновлення міжнародного правопорядку, що базується на принципах Статуту ООН.

Родичі загиблих бійців та усі громадяни прагнуть з’ясувати правду і забезпечити належний провідник справедливості щодо винних у цьому жахливому акті насильства.

Вічна пам’ять загиблим