QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрія поділилася своїм культурним надбанням на обласних заходах тижня Чижевського

Із нагоди 130-річчя від дня народження Дмитра Чижевського в Кропивницькому презентували музейний відділ «Будинок Чижевського» та першу олександрійську марку, присвячену відомому земляку. До обласної бібліотеки завітали заступниця міського голови Ірина Чемерис, представники музейного центру та унікального проєкту «Майстерня Чижевських».

Про єдиний в Україні музей, присвячений постаті вченого, родину Чижевських та їхній вплив на культурне життя міста, розповіла керівниця будинку Дмитра Чижевського Тетяна Шуткіна. Цей музейний відділ відкрився лише кілька років тому, але він вже став одним з провідних мистецьких осередків міста.

Особливу увагу присутні звернули на «Майстерню Чижевських» – простір, що об’єднує активних людей для реалізації різноманітних соціокультурних ініціатив. Його керівник Олег Панібратенко розповів про досягненнями майстерні, яка організовує публічні читання, видає книги, підтримує фестивалі шкільних театрів та інші творчі події.

– Олександрія пишається тим, що Дмитро Чижевський є уродженцем нашого міста. Це магніт, який дає розвиток у багатьох сферах, зокрема і в туристичній. За останні роки до міста приїздить чимало людей, які цікавляться постаттю вченого. Щиро радію, що ми співпрацюємо з освітніми та культурно-просвітницькими осередками і разом популяризуємо постать Дмитра Чижевського, – сказала під час зустрічі Ірина Чемерис.

Напередодні в Кропивницькому побували вчителі та учні Олександрійської художньої школи. У рамках відзначення 130-річчя від Дня народження Дмитра Чижевського виставку їхніх картин показали в обласній універсальній науковій бібліотеці.