QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Світлана Гутнєва: Історія олександрійки, яка увійшла в топ-50 вчителів України

Олександрія багата на талановитих людей. Свою унікальність вони виражають різними видами творчості, спортивними досягненнями та здобутками в професії. За цей хист люди називають їх майстрами і майстринями. Усі вони обрали Олександрію місцем своєї сили, натхнення і життя.

Продовжуємо знайомство з цими людьми в серії статей «Непересічні таланти: Історії олександрійських Майстрів».

Попередня історія була присвячена Олексію Кравченку – тренеру Олександрійського ПСК «Захист», вчителю фізичної культури та інструктору з військово-спортивних багатоборств ліцею №10.

Сьогодні з нагоди Дня вчителя наша історія про Світлану Гутнєву – вчительку англійської мови з понад 22-річним педагогічним стажем.

Свій шлях до професії Світлана обрала свідомо. Як і її мама, вона з дитинства була занурена в освітнє середовище:

– Моя мама була вчителькою, тому вибір професії став очевидним. Я закінчила Олександрійський педагогічний коледж імені Сухомлинського, а потім університет імені Винниченка. Сьогодні впевнена, що це рішення було правильним, – ділиться пані Світлана.

Проте, за словами вчительки, були моменти, коли вона намагалася піти з професії через втому та прагнення іншого. Та згодом зрозуміла, що життя без школи й учнів не приносить радості. Тому не дивно, що щоденні сили розвиватися та вдосконалювати методику викладання англійської мови Світлані Гутнєвій дають її учні.

– Головним рушієм у розвитку стали самі діти. Вони активні, сучасні, креативні. Поряд із ними таким має бути й вчитель. Природна цікавість також допомагає: я постійно хочу дізнаватися щось нове, опановувати нові технології, яких нині багато і вони стрімко розвиваються, – ділиться вона своїми думками.

Пані Світлана також згадує історію своєї учениці, яка з самого початку знала, що стане перекладачем:

– Коли прийшли літні канікули, вона запитала дозволу писати мені листи. Писала частенько про те, які нові слова вона вивчала влітку. Наразі ця дівчинка вже доросла й успішно працює в Києві перекладачем. Це ціла історія про цілепокладання, і якщо перетворити мрію на мету через щоденну працю, то мрія стане реальністю, – говорить вчителька.

Світлана Гутнєва вже вдруге потрапила до 50 кращих вчителів України в рамках премії Global Teacher Prize Ukraine, яку часто називають освітянським «Оскаром». Цього року понад 3 000 педагогів змагалися за цей титул.

– Премія для того, щоб віднайти активних, енергійних та креативних вчителів, які мають родзинку у своїй роботі й готові поділитися досвідом. Тож потрапити до півфіналу – це вже почесно. Так, до ТОП-10 я не потрапила, але смутку від цього не відчуваю, оскільки сам досвід участі в такому потужному конкурсі, спілкування з колегами й обмін креативними ідеями – це вже дає певну підзарядку та підвищення кваліфікації, – розповідає пані Світлана.

За роки роботи Світлана Гутнєва здобула чимало нагород, серед яких не лише педагогічні. Вона пише вірші та пісні, а одна з них стала неофіційним гімном освітянської спільноти EdCamp.

Із 2018 року освітянка зі своїми учнями бере участь у міжнародній програмі eTwinning, яка передбачає реалізацію спільних проєктів англійською мовою з учнями країн Європи. За це вони отримали дві національні відзнаки.

У 2023 році пані Світлана отримала міжнародний сертифікат тренера Google for Education і стала регіональним тренером програми «Дізнайся», за що має відзнаку Міністерства освіти.

– Маю освітянську мрію – це сучасний інтерактивний кабінет англійської мови для початкових класів. Адже зараз для того, щоб провести урок я беру багато речей і йду до учнів. А такий кабінет стане осередком для вивчення іноземної мови: усе сучасне, інтерактивне і головне – в одному місці – говорить вона.

Наприкінці розмови традиційно звучить питання про рідне місто.

– Олександрія для мене – рідне та затишне місце, куди безперечно хочеться повертатися. Тут осередок тепла та затишку. Можна пройтися будь-якою вулицею і відчути дух міста. Коли я йшла з професії, то двічі залишала місто, але поверталася до рідної землі, – каже Світлана.

Для майбутніх педагогів Світлана має три поради: не зупинятися у навчанні, бути терплячими та залишатися людяними:

– Навчання ніколи не закінчується. Результати не завжди видно одразу, але якщо наполегливо працювати, вони обов’язково будуть, – говорить Майстриня.