QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Новий Санітарний регламент для загальноосвітніх навчальних закладів

Олександрійські загальноосвітні навчальні заклади вже отримали для ознайомлення новий Санітарний регламент, який почне діяти із 1 січня 2021 року.
Розроблений Міністерством охорони здоров’я України, регламент визначає гігієнічні стандарти для усіх типів закладів загальної середньої освіти всіх форм власності. Їх виконання дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу.
Так, у документі прописані вимоги до навчально-виховного процесу, у тому числі й для дітей із особливими освітніми потребами, до шкільних класів, сучасних меблів-трaнсформерів, навчального обладнання, їдальні й організації харчування, питного режиму учнів, спортивних майданчиків, прилеглих територій закладів тощо.
Зокрема, серед вимог нового Санітарного регламенту зазначено, що має забезпечуватися підвезення учнів, які проживають від закладу освіти на відстані понад 2 км. Однак тут варто зауважити, що це правило діє тільки в тому випадку, якщо дитина відвідує школу в мікрорайоні свого проживання.
Згідно з прописаною нормою допустима сумарна кількість годин (навчальних занять) тижневого навантаження учнів від 20 до 33 у залежності від класу.
Навчальні приміщення для учнів 1-4 класів повинні розміщуватися окремо від навчальних приміщень учнів старших класів. Звичайно, більшість шкіл України побудовані за часів Радянського Союзу, тому в реаліях сьогодення такі розмежування проходить по поверхах, а не по окремих будівлях.
Окрім того, у Регламенті враховані умови для перебування в школах учнів із особливими освітніми потребами. Наприклад, зазначено, що у санітарних вузлах для учнів (окремих для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу освіти, варто передбачати спеціально обладнану кабіну для використання її особами з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на колісних кріслах, за допомогою милиць чи інших засобів.
Хaрчувaння дітей у школaх висвітлено з урaхувaнням сучaсних медичних, нaвчaльно-освітніх тa гігієнічних вимог, а також вимог дитячого оргaнізму. Враховані й особливі дієтичні потреби учасників освітнього процесу, серед яких, як приклад, непереносимість глютену та лактози. Окремо вказаний перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та в торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти.
Більш детально із текстом Сaнітaрного реглaменту можнa ознaйомитися зa цим посилaнням.