QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

СТРАХОВИЙ СТАЖ – ГОЛОВНА УМОВА ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ

Вимоги до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, щороку зростають. Наявність необхідного страхового стажу та досягнення особою пенсійного віку лишаються й у 2021 році головними умовами для призначення пенсії за віком.
Хто має право на пенсію?
Право на призначення пенсії за віком у поточному році мають чоловіки після досягнення 60 років та жінки після досягнення 59 років 6 місяців (з 01 квітня 2021 року – 60 років) за наявності страхового стажу не менше 28 років.
У разі відсутності необхідних 28 років страхового стажу пенсія призначатиметься з більш пізнього терміну зокрема, за наявності у особи страхового стажу від 18– 28 років – після досягнення віку 63 років, а за наявності страхового стажу від 15 до 18 років – після 65 років.
Немає стажу…
Особи, які досягли віку 65 років, але не мають навіть 15 років стажу, – право на пенсію не набувають.
Звертайтеся до органів соцзахисту
Таким особам або тим, кому встановлено інвалідність, територіальними органами соціального захисту населення призначається державна соціальна допомога згідно з Порядком призначення і виплати соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 №261.
До досягнення 65 років право на державну соціальну допомогу мають також жінки 1960 року народження і старші на умовах, передбачених вищезазначеним Порядком.