QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

До уваги суб’єктів господарської діяльності та споживачів: від 16 січня 2021 року в Україні обов’язкове обслуговування українською мовою

Із 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зазначеною статтею встановлено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.
У зв’язку з цим, підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари і послуги, зокрема через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, українською мовою.
Українською мовою має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. Водночас інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами.
Також може здійснюватися обслуговування клієнта не державною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.
За порушення суб’єктами господарювання вимог, встановлених статтею 30 Закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів, передбачені штрафні санкції. Так, одразу штрафувати порушників не будуть. Відповідно до Закону, вперше суб’єкту господарювання оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складання акту. Повторне правопорушення тягне за собою штраф від трьохсот (5100 гривень) до чотирьохсот (6800 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Варто зазначити, що Закон про мову в Україні впроваджують поступово. Використання української мови вже є обов’язковим у роботі держслужбовців, лікарів, освітян та правоохоронців. Українська вже є обов’язковою в рекламі, на вивісках, у транспорті та школах.
Із липня 2021 року також мають запрацювати й інші норми мовного закону, зокрема, перехід на державну мову культурної, розважальної та туристичної галузей.
Із 2022 року україномовну версію повинні мати всі сайти державних і комунальних установ, інтернет-магазинів та національні онлайн-ЗМІ.
З 2024 року ця норма торкнеться й регіональних медій та мовних квот на телебаченні й радіо: частка україномовного контенту на загальнонаціональному телебаченні зросте з 75 до 90%, а на регіональному – з 60 до 80%.