QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Оргкомітет сплановує заходи з відзначення Дня Перемоги

15 квітня секретар міської ради Вікторія Косяк провела перше засідання організаційного комітету щодо відзначення в Олександрійській територіальній громаді 8 травня – Дня пам’яті та примирення і 9 травня – Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
У ньому взяли участь профільний заступник міського голови Ірина Чемерис, начальники управлінь міської ради, керівництво терцентру, ветеранських організацій та представники силових структур і ДСНС.
Керівники підрозділів доповіли про заплановані заходи до відповідних пам’ятних дат з урахуванням карантинних обмежень через пандемію COVID-19.
Начальник управління соціального захисту населення Олена Назаренко доповіла, що сьогодні в Олександрії проживає 2151 ветеран війни, яким, відповідно до законодавства, до 5 травня буде виплачена щорічна одноразова грошова допомога за рахунок державного бюджету. Також продовжує діяти акція «Зірка пам’яті» з метою надання конкретної та систематичної допомоги безпосереднім учасникам бойових дій, яких на сьогодні у місті залишилося трохи більше 10 чоловік.
Директор територіального центру соціального обслуговування Ірина Грінчак повідомила, що у закладі на обліку перебуває 1777 підопічних, 426 осіб перебувають у відділенні соціального обслуговування вдома, із них 58 чоловік мають статус ветеранів війни і 5 громадян – інваліди війни. У зв’язку з карантинними обмеженнями, у терцентрі не планується проведення традиційного дня відкритих дверей. Сьогодні вивчається потреба у наданні ветеранам необхідної допомоги і соціальних послуг, а також відбувається залучення до цієї роботи меценатів та спонсорів. Тож до Дня Перемоги усіх ветеранів відвідають вдома, привітають зі святом та передадуть продуктові набори.
Ветеранські організації через карантин теж не планують проводити святкові збори, натомість будуть вітати ветеранів вдома та організовуватимуть надання їм натуральної допомоги.
Окремо присутні обговорили питання упорядкування братських могил, обелісків та меморіальних комплексів воїнів Другої світової війни. З метою ефективного виконання цих робіт Вікторія Косяк доручила управлінням культури та житлово-комунального господарства разом здійснити обстеження місць поховань та привести їх у належний стан. Також до цієї справи долучаються квартальні комітети і депутати міської ради на своїх округах, а заклади освіти – за закріпленими пам’ятниками.
Заступник начальника управління освіти Вікторія Чернецька доповіла, що навчальні заклади готують уроки пам’яті, зустрічі учнів з учасниками бойових дій, виховні години, але формат заходів буде обраний в залежності від карантинних обмежень, які діятимуть в подальшому. Крім того, школи активно долучаються до участі в акції «Зірка пам’яті», в рамках якої діти будуть відвідувати ветеранів та надаватимуть їм посильну допомогу.
За інформацією начальника управління культури і туризму Ольги Переведенцевої музейний центр та бібліотеки з 4 травня планують проведення віртуальних виставок, челенджів, тематичних екскурсій, інтелектуальних подорожей та інших тематичних заходів у режимі онлайн. Палац культури «Світлопільський» готує показ театралізовано-концертної програми, яку попередньо планується представити глядачам в онлайн або офлайн режимі в залежності від карантинних обмежень.
8 травня планується проведення мітингів і покладання квітів до пам’ятних знаків і братських могил у селищах та селах
Олександрійської громади, а 9 – травня традиційно провести заходи на військовому кладовищі по Куколівському шосе та біля Братської могили по вулиці Діброви.
Силові структури готуються працювати у святкові дні в посиленому режимі для збереження публічного порядку та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.
Вікторія Косяк дала доручення управлінням до 20 квітня розробити детальні плани заходів для подальшого їх узгодження і затвердження.
Про остаточні дати і час заходів до Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та формат їх проведення буде повідомлено додатково.