QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Статистика домашнього насильства в Олександрійській громаді

Цифри, які свідчать про скоєні факти домашнього насильства, невпинно зростають. Негативна тенденція спостерігається у багатьох країнах світу. Винятком не стала ні Україна, ні територія Олександрійської громади. Під терміном «домашнє насильство» розуміємо не лише фізичне чи сексуальне насилля: побої чи зґвалтування, хоч їх за статистикою і найбільше. Це і психологічний тиск – образи й приниження, ігнорування почуттів особи, і економічні утиски – заборона працювати чи контроль сімейного бюджету.
Так, за даними правоохоронних органів протягом 2020 року було виявлено 415 фактів вчинення домашнього насильства, за якими складено 382 адміністративних протоколи та 33 термінових заборонних приписів, до відповідальності притягнуто 219 осіб.
Натомість тільки впродовж 6 місяців 2021 року вже виявлено 401 факт вчинення домашнього насильства, за якими складено 275 адміністративних протоколів та 126 термінових заборонних приписів до відповідальності притягнуто 151 особу.
Зазначимо, що до статистики потрапили випадки не лише психічного чи фізичного насильства над жінками, але, у першу чергу, скоєння такого над дітьми. Зустрічаються факти й протилежні, коли діти та онуки скоюють домашнє насильство над батьками та старенькими.
Тож на злобі дня стоїть питання ефективної протидії домашньому насильству, допомога постраждалим та покарання кривдників.
Із метою реалізації цих заходів наприкінці березня в Олександрійському районному відділі поліції ГУНП у Кіровоградській області при відділі превенції створено групу з протидії домашньому насильству.
Робота поліцейських полягає безпосередньо у реагуванні на прояви домашнього насильства. Відділ активно співпрацює з фахівцями центру соціальних служб, спільно з якими втілюються проєкти з протидії домашньому насильству, профілактики, роботи з дітьми тощо.
У разі виникнення випадків домашнього насилля громадяни можуть телефонувати за номером 102, патрульні отримують інформацію про виклик та одразу виїжджають за необхідною адресою.
Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна також за телефоном Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства – 116 123.